Flomfare på rødt nivå i Indre Sogn og øvre del av Ottavassdraget

Flomfaren er oppgradert til rødt nivå i Indre Sogn og øvre del av Ottavassdraget, mens det er oransje nivå i Hordaland og større deler av Sogn og Fjordane.

Fortundalselva omringer et hus i Fortun i Sogn og Fjordane.  Foto: NTB SCANPIX

Saken oppdateres.

Rødt nivå innebærer fare for omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader. Hus og veier er allerede oversvømt flere steder, blant annet i Skjåk.

– Det ser ut til at vi kan få mer nedbør og mer bre- og snøsmelting enn tidligere antatt. Særlig områder med høyfjell i Indre Sogn og øvre deler av Otta er utsatt, og vi har derfor høynet farenivået for flom til rødt i disse områdene, sier Grethe Helgås, fungerende direktør i NVE.

Det er store vannmengder i flere vassdrag på Vestlandet, blant annet i Stryn, Luster, Årdal og Aurland. Både i Luster og Skjåk er folk blitt evakuert. Mange har fått vann i kjellere, og flere veier er stengt.

– NVE har vært i kontakt med flere av de berørte kommunene for å gi informasjon og få oversikt over situasjonen. Vi har også folk på vei for å bistå med faglige råd til noen av de mest utsatte kommunene, sier Helgås.

På forsiden nå