Ropstad ønsker bedre fordeling av delegatene til landsmøtet

KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad ønsker at fylkesårsmøtene skal gi en bedre fordeling av delegatene til det viktige landsmøtet 2. november.

KrFs nestleder Ingolf Ropstad ønsker å gå inn i den borgerlige regjeringen. Men selv om han får stor støtte fra Rogaland KrF, er han ikke helt fornøyd med delegatvalget fylkeslaget gjorde i helgen.   Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

Frontene i partiet har blitt ytterligere skjerpet etter at fylkesårsmøtet i Rogaland i helgen valgte en delegasjon der den «blå» fløyen dominerer, selv om en tredel støttet et samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Ropstad fikk stor støtte i fylkeslaget for sitt syn om at partiet må forhandle om regjeringsdeltakelse med Høyre, Frp og Venstre. Men han er likevel kritisk til prosessen.

– Vi har fra ledelsen sagt at vi ønsker at delegasjonene gjenspeiler de ulike stemmene i fylkene. Vi hadde ønsket at de hadde sammensatt delegasjonen på en måte som bedre hadde ivaretatt det, sier han til NTB.

Det er innkalt til landsstyremøte mandag ettermiddag eller kveld, opplyser kommunikasjonssjef Mona Høvset. Hun tilføyer at det var et krav fra fylkesledere om et slikt møte, som skal skje via telefon.

LES OGSÅ: Hareide kaller inn til ekstraordinært møte i KrFs landsstyre

Ropstad opplyser at også partiledelsen ønsket å ta en «en fot i bakken».

– Hovedformålet er å snakke sammen når vi er i en så krevende fase, sier han til NTB.

– Stå samlet

Han sier partiet må komme seg samlet gjennom veivalget. På spørsmål om han er bekymret for om det lar seg gjøre, svarer han:

– Jeg vil ikke bruke ordet bekymring. Men når landsmøtet nærmer seg, vil temperaturen og alvoret stige. Da er det viktig å forsøke å stå samlet, sier Ropstad.

KrF-nestlederen påpeker at landsstyremøtet ikke kan bestemme hvordan fylkesårsmøtene skal ta sine valg.

LES OGSÅ: Annette Tollefsen Jensen (48) har «vokst inn» i KrF, og hun har sittet 12 år i kommunestyret på Stjørdal. Nå er hun sterkt i tvil om hva som er best for partiet

En av tre deltakere på fylkesårsmøtet i Rogaland stemte for partileder Knut Arild Hareides råd om å gå inn i regjering med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Men bare én av de 16 landsmøtedelegatene som ble valgt, støtter dette veivalget. Et forslag om å velge etter forholdstallsprinsippet ble stemt ned.

Kommentatorer har utropt Ropstad til den heteste kandidaten til å ta over ledervervet, dersom Hareide ikke får gjennomslag for å ta partiet til venstre.

Hareide ble overrasket

Også Hareide reagerer på Rogalands delegatvalg. Rett før helgen gikk det ut en epost fra partiledelsen til fylkeslederne med oppfordring om å velge delegater som speiler mindretallet.

– Jeg er overrasket over at Rogaland KrF velger å ikke lytte til et råd fra hele partiledelsen om å gjøre hva de kan for å sørge for at begge sider blir representert på landsmøtet. Rogaland sender et signal til resten av partiet som jeg håper ikke lyttes til, uttalte Hareide til NTB.

Mandag kveld skal til sammen 16 delegater velges fra fylkeslagene i Buskerud, Hedmark og Finnmark.

På landsmøtet 2. november skal 190 delegater stemme over veivalget. Ifølge NRKs kartlegginger det nå 35 delegater som støtter Hareides forslag og 58 som vil inn i dagens regjering. 17 delegater ønsker så langt å stå utenfor regjering.

På forsiden nå