KrF-landsmøte har talt:

Sier nei til Hareides røde KrF

KrF vraker partileder Knut Arilds Hareides drøm om å gå i forhandlinger med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Saken oppdateres.

Partileder Knut Arilds Hareides ultimatum om å trekke seg som partileder gjorde ikke inntrykk.

Med 98 blå mot  90 røde stemmer har KrF bestemt seg for å beholde Erna Solberg som statsminister, og være på den blå siden.

To blanke stemmer ble avgitt.


Fakta om viktige hendelser i KrF-prosess om veivalg

* 25. september 2018: KrF-leder Knut Arild Hareide lanserer sin bok «Det som betyr noe». Boken blir tolket som et klart tegn på at Hareide ønsker en ny kurs for partiet og samarbeid med sentrum-venstre.

* 28. september: Hareide råder i en tale til partiets landsstyre KrF til å søke regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, men ikke SV.

* Samme dag råder KrFs nestledere Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad partiet til først å snakke med dagens regjering.

* 2. oktober: Parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan peker på en «tredje vei», nemlig å forbli i opposisjon og beholde Erna Solberg (H) som statsminister.

* 12. oktober: KrFs sentralstyre legger planen for landsmøtet. Den innebærer at samarbeidsspørsmålet skal avgjøres ved hemmelig, skriftlig valg, og at landsmøtet først skal ta stilling til om KrF skal gå i regjering eller ikke.

* 16. oktober: Solberg går kraftig til angrep på Hareide i et intervju med DN.

* 18. oktober: Solberg åpner for å endre abortloven slik KrF ønsker i et intervju med VG.

* 18. oktober: Hareide har varslet sentralstyret om at han går av hvis han ikke får viljen sin, melder NRK.

* 20. oktober: Rogaland holder ekstraordinært fylkesårsmøte og beslutter å sende 15 blå og 1 rød delegat. Valget får kritikk, fordi fylkeslaget går mot partiledelsens anbefaling om å sende en representativ delegasjon til landsmøtet.

* 30. oktober: Etter samtlige fylkesårsmøter viser tallene at 78 KrF-delegater vil til høyre, 83 delegater vil til venstre og 28 vil forbli i opposisjon. I den siste gruppen er det imidlertid 21 blå og 7 røde delegater, noe som gir blå side totalt 99 delegater mot 90 røde.

* 30. oktober: Grøvan utfordrer landsstyrets plan og vil ha en åpen votering om tre likestilte forslag: Å gå til venstre, gå til høyre eller forbli i opposisjon.

* 1. november: KrF holder landsstyremøte for å drøfte gjennomføringen av landsmøtet.

* 2. november: Ekstraordinært landsmøte i KrF for å avgjøre retningsvalget. Som altså ble den blå veien.

(NTB)


Hareide gratulerer

Det gule forslaget om å forbli i opposisjon forsvant ut i første runde med bare 30 stemmer. I den voteringen fikk rødt forslag 84 stemmer, mens blått forslag fikk 76 stemmer.

- Nå har KrF talt. Partiet har pekt i en retning. Retningen er at KrF skal søke regjeringssamarbeid med Solberg-regjeringen. Jeg har lyst til å gratulerer alle dere som har jobbet for at det ble resultatet. Til dere som er skuffet, inkludert meg selv, KrFs sjel ligger ikke i hvem vi samarbeider med.

Det var Knut Arild Hareides første ord etter at tapet var en realitet.

Han sier også at det er viktig at vinnersiden viser raushet.

- Vi skal stå sammen om KrF, sier han.

Han sier videre at KrF skal vinne viktige seire nå som de skal inn i regjering.

- Og det skal vi gjøre som felles lag. Vi skal lage historie slik som vi har gjort i dag. KrF er i mitt hjerte, og jeg er utrolig glad for at det også er i deres i hjerte, sier han.

Følg livedekningen vår her

Dramatisk ultimatum

Debatten frem til den avgjørnde avstemningen forløp i ordnede forhold.

Men da partileder Knut Arild Hareide avsluttet talen sin med å varsle sin avgang som partileder ved blått resultat, kunne man høre en knappenål falle i landsmøtesalen.

- Det er ikke naturlig at jeg leder forhandlingene dersom landsmøtet går inn for å forhandle med dagens regjering, sa Hareide  - og gjorde det klart at han i såfall ville gå av som partileder.

LES MER: Ber Hareide si fra før landsmøtet hvis han vil trekke seg

Ropstad kaller Hareide modig

Etter at Hareide talte kom nestlederne Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad opp.

- Nå må vi bygge til hverandre igjen. Nå må vi stå sammen. Dette er vårt prosjekt. Fotavtrykket skal være vårt. Alle skal inkluderes når vi skal sette det, sier en gråtkvalt Bollestad.

Ropstad takket for en god debatt.

- Landsmøtet har gitt en tydelig retning. Nå skal vi undersøke muligheten. Sammen, sier Ropstad og henvender seg direkte til Hareide.

- Kjære Knut Arild Hareide. Du er Norges modigste partileder.

Salen svarte med trampeklapp.

LES OGSÅ: Mener Trøndelag ble «snytt» for to blå KrF-mandater

- Endret stemningen

Politisk redaktør Tone Sofie Aglen mener Hareides ultimatum endret stemningen på landsmøtet.

- Jeg tror flere på høyresiden føler Hareide spiller et skittent spill når han kaster sin stilling inn i potten rett før avstemningen. Dette startet så harmonisk, men jeg tror Hareide hadde stått seg bedre ved å forberede partiet bedre på dette, sa Aglen etter Hareides innlegg.

LES MER: Hareide varsler at han går av hvis han taper

Avventer forhandlingsresultatet

Hareide understrekete tidligere fredag at det ikke blir noen avgang fredag, selv om han skulle komme til å tape avstemningen på det ekstraordinære KrF-landsmøtet.

– Vi må komme i mål før det er naturlig for meg å gjøre en endring. Når vi eventuelt sier ja til en regjeringserklæring som ikke er i tråd med mitt råd, da vil det være naturlig for meg å trekke meg tilbake, sier Hareide.

LES HAREIDES TALE HER

LES ROPSTADS TALE HER

På forsiden nå