Tankbåt og fregatt kolliderte på Vestlandet

Milliardfregatt i fare for å synke

Fregatten Helge Ingstad var fullt utstyrt med våpen. Nå jobber Forsvaret intenst med å begrense skadeomfanget.

Saken oppdateres.

Direktebilder fra stedet viser at fregatten krenger voldsomt, og en omfattende redningsaksjon pågår. Ifølge NTB kan den stå i fare for å synke.

– Vi prøver å stabilisere fartøyet på land og sørge for at det ikke sklir av land. Nå er vi i en sikringsfase foreløpig, sier kontreadmiral Nils Andreas Stensønes, sjef for Sjøforsvaret.

Bildet fra lufta viser at fregatten har kraftig slagside.  Foto: Bjørn Erik Larsen/BT

 

Tankbåten TS «Sola» og fregatten KNM «Helge Ingstad» kolliderte rundt klokken 04.00 torsdag morgen, og åtte personer om bord i fregatten er  lettere skadd. 110-sentralen fikk melding om ulykken klokken 04.14.

Stor flenge

Tankbåten har 625 000 fat med råolje ombord. Den har  en stor flenge i siden og har tatt inn mer vann enn de klarer å pumpe ut. Helsepersonell, politi og brannmannskaper er på stedet.

Det skriver Bergens Tidende.

Fregatten hadde det 137 mann om bord, mens det var 23 mann i tankbåten. Først ble 127 mann fra fregatten evakuert over i et annet fartøy, mens ti av mannskapet ble igjen på skipet. Ved 6.30-tiden besluttet kapteinen om bord på kapteinen at også de siste ti om bord skulle forlate skipet.

Fregatten KNM Helge Ingstad er evakuert etter en kollisjon med en tankbåt ved Stureterminalen i Øygarden. Alle i fregatten er evakuert.   Foto: NTB SCANPIX

 

Besetningen på fregatten Helge Ingstad er preget og tas hånd om på et mottakssenter på Haakonsvern. Forsvaret holdt torsdag ettermiddag en pressekonferanse etter kollisjonen.

- Jeg har møtt besetningen. De er preget av det som har skjedd, men vi tar godt vare på dem, sier kontreadmiral Nils Andreas Stensønes, sjef for Sjøforsvaret.

Det er opprettet et mottakssenter på Haakonsvern og også et pårørendesenter og en pårørendetelefon.


Forsvaret har selv sendt kapasiteter for å overta bergingsarbeidet av fregatten.  Foto: REDNINGSSKØYTEN «KRISTIAN GERHARD JEBSEN II»

 

Var tilknyttet Nato-styrke

Obertsløytnant Ivar Moen, pressetalsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter, bekrefter overfor Adresseavisen at fregatten har deltatt i Nato-øvelsen Trident Juncture 2018 som ble avsluttet onsdag.

Ifølge sporingen på «Sola TS» var det i dette området oljeskipet befant seg, mellom Øygarden til venstre og Radøy til høyre, da 110-sentralen fikk melding.  Foto: Marine Traffic

 

KNM «Helge Ingstad» startet seilingen sørover fra Norskehavet utenfor Frøya i Trøndelag onsdag morgen. På veien har fregatten vært innom Ulvesundet i Måløy, før det kom inn i skipsleia mot Bergen tidlig torsdag morgen.

Fregatten var tilknyttet Natos stående styrke «SNMG1» i Atlanterhavet, og skal ha operert sammen med denne styrken da sammenstøtet skjedde.

Moen opplyser om at det nå ikke dreier seg om en redningsaksjon lenger.

- Det har gått over til en bergingsaksjon der Forsvaret sender egne kapasiteter for å overta ansvaret for aksjonen.

Her er fregatten KNM «Helge Ingstad» i Trondheimsfjorden under øvelsen Trident Juncture.  Foto: Frode Nilsen Børfjord

 

Lekkasje fra fregatten

– Det er en lekkasje fra fregatten, det har rent ut 10 000 liter med fuel, og vi har satt igang tiltak for akutt forurensning, sier Hartvigsen.

Det var ute ved kysten, nordvest for Bergen at de to båtene traff hverandre.  Foto: Bergens Tidende

 

Ingen om bord på tankbåten skal være skadet, skriver politiet i en pressemelding.

- De 23 i tankbåten har alle det bra, sier vaktleder Eirik Walle i Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Det skal ikke være vare for at tankbåten synker. Det er heller ikke lekkasjer.

Fem oljefelt stengt ned

Produksjonen på en rekke oljefelt i Nordsjøen er stengt som følge av fregatthavariet i Øygarden. Det fører til problemer for norsk gasseksport.

Produksjonen på Ivar Aasen ble stanset klokka 10, opplyser Aker BP-talsmann Ole Johan Faret til Dagens Næringsliv.

Lundin-talskvinne Frøydis Eldevik opplyser at det samme gjelder Edvard Grieg-feltet.

Olje fra flere felt sendes i rør til Stureterminalen, som ble stengt ned torsdag morgen.

Equinor stenger også produksjonen på Grane, Oseberg og Troll A-feltene, men produksjonen på Troll B og C samt Kvitebjørn og Visund opprettholdes. Også Equinors Kollsnes-anlegget er stengt ned.

Gikk ut 03.55

Den Malta-registrerte TS «Sola» gikk fra Stureterminalen 03.55 lastet med råolje, ifølge Marine Traffic.

Båten er på 112939 dødbvekttonn, ble bygget i fjor, er 250 meter lang og 44 meter bred.

Oljetankeren hadde Tetney Terminal i England som destinasjon, ifølge Marine Traffic.

Statens Havarikommisjon har besluttet å undersøke kollisjonen. Ifølge havarikommisjonen var det også et tredje fartøy involvert, slepebåten Tenax. Det er foreløpig ikke kommet mer informasjon om denne båtens rolle i ulykken.

Krisetab

Ordfører i Øygarden, Børge Haugetun, ble oppringt om ulykken i 05-tiden. Han satte da krisestab i kommunen.

– Jeg og rådmannen er nå på rådhuset og vi avventer situasjonen. Siden Forsvaret og Equinor er involvert, er det så store organisasjoner at de kan håndtere det meste selv, sier Haugetun i 06.30-tiden.

Fregatten er en av fem som i sin tid hadde en totalkostnad 21 milliarder kroner. Denne summen inkluderer også seks NH90-helikoptre.

Fakta «Helge Ingstad»
  • Sjøsatt: 23. november 2007
  • Lengde: 134 meter
  • Bredde: 16,8 meter
  • Topphastighet: 26 knop
  • Dypgang: 7,6 meter
På forsiden nå