Åtte millioner gitt i skadeerstatning etter Trident Juncture

Så langt har land som deltok i Nato-øvelsen Trident Juncture, til sammen utbetalt åtte millioner kroner i skadeerstatning.

Her fra den store Nato-oppvisningen på Byneset i slutten av oktober.  Foto: Kim Nygård

Saken oppdateres.

Forsvaret og Nato har registrert 192 skader på dyrket jord og 44 skader i utmark og skog siden Nato-materiell ankom landet i august og fram til 18. november, skriver Nationen.

Adresseavisen skrev i forrige uke at det har kommet inn 800 klager og skdemeldinger etter øvelsen.

Så langt er det utbetalt åtte millioner kroner i erstatning. Marianne Bø, major og miljøvernoffiser ved Forsvarets operative hovedkvarter, forventer at beløpet vil stige.

– Nato har planlagt øvelsen, og landene som har øvd, skal være med å betale erstatningene. Om ett land har skader, står det i Natos avtale at da skal landet dekke 75 prosent, mens Norge skal dekke 25 prosent, sier Bø til avisen.

LES OGSÅ: - Umulig å oppsummere Trident Juncture uten KNM Helge Ingstad

Hun sier at antallet meldte skader kommer til å fortsette å øke også. Ifølge Bø var Forsvarets anbefaling at Nato-styrkene skulle unngå å skade matjord.

– Det er ødelagt mer enn vi kunne ønske. Det kom mange styrker inn, og da har de dessverre øvd også på dyrket mark, selv om vi helst hadde sett at de hadde øvd bare i utmark, sier majoren.

LES OGSÅ: Skremt av Helge Ingstad-ulykken – studenter vil lære av feilene

På forsiden nå