FNs klimakonferanse i Polen:

Se 15-åringen refse verdens politikere

- Ettersom våre ledere opptrer som barn, må vi ta ansvaret som de burde tatt for lenge siden.

15-åringen Greta Thunberg har inspirert til flere skolestreiker for klimaet verden rundt.  

Saken oppdateres.

Slik avsluttet den Greta Thunberg (15) appellen hun holdt på åpningsdagen på FNs klimatoppmøtet i Katowice i Polen.

Bildet av den svenske tenåringen som hver fredag demonstrerer utenfor det svenske parlamentet i Stockholm med parolen «Skolestreik for klimaet», har inspirert til liknende ungdomsopprør verden rundt.

Mandag, med FNs generalsekretær António Guterres ved sin side, viste hun liten nåde overfor politikerne som de neste to ukene skal ta avgjørende beslutninger for klimautviklingen og hennes framtid.

Hør talen hennes her: Kreditering: Justin Davey/UNCCC

 

TRONDHEIM FORRIGE UKE: Elevene på Charlottenlund skole fikk sjokk da de fikk høre hva den globale oppvarmingen kan føre til.

Gretas tale på norsk

«I 25 år har folk stilt på FNs klimakonferanser og bedt våre nasjonale ledere om å stoppe klimagassutslippene. Men det har åpenbart ikke hjulpet, siden utslippene bare øker.

Så jeg vil ikke be dem om noe. I stedet vil jeg be folk rundt om i verden om å innse at våre politiske ledere har sviktet oss.

For vi står overfor en eksistensiell trussel, og det er ikke tid til å fortsette med denne galskapen.

I dag bruker vi 100 millioner fat olje hver eneste dag. Det foreligger ingen politikk for å endre det. Det finnes ingen krav om å holde oljen i bakken.

Så vi kan ikke redde verden ved å følge spillets regler. Reglene må endres.

Så vi har ikke kommet hit for å be verdens ledere å ta vare på vår fremtid. De har ignorert oss i før, og de vil gjøre det igjen.

Vi er kommet hit for å fortelle dem at forandringen kommer enten de liker det eller ikke. Folket vil ta utfordringen. Ettersom våre ledere opptrer som barn, må vi ta ansvaret som de burde tatt for lenge siden.»

På forsiden nå