Fredsprisvinner landet i Norge

Legen Robert Mukwege, den ene av de to vinnerne av årets Nobels fredspris, landet lørdag formiddag på Gardermoen.

Denis Mukwege ankommer VIP-terminalen på Oslo Lufthavn lørdag. Her sammen med Olav Njølstad som er direktør ved Nobelinstituttet og sekretær for Den norske Nobelkomite. Mandag mottar Mukwege Nobels fredspris sammen med Nadia Murad. Murad fra Irak og Mukwege fra Kongo tildeles Nobels fredspris for sin kamp mot seksualisert vold brukt som våpen i krig og væpnede konflikter.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Den 63 år gamle kongoleseren landet på Oslo Lufthavn like før klokken 12.

– Jeg håper å få anledning til å snakke med folk om situasjonen rundt seksuell vold mot kvinner. Det er et uhyre viktig tema, og jeg er glad for at deres lidelse nå blir anerkjent med denne prisen, sier fredsprisvinneren til NTB.

LES OGSÅ: Er vi på vei mot et samfunn der vold mot kvinner er så hypernormalt, at vi bare ser på og går videre?

Søndag finner den årlige pressekonferansen sted på Nobelinstituttet, hvor Nadia Murad og Mukwege vil svare på spørsmål fra pressen.

Senere samme dag er det duket for folkefest utenfor Oslo rådhus. Gratiskonserten skal ledes av Kåre Magnus Bergh og Silje Nordnes, og blant artistene som skal opptre er blant andre DDE, Julie Bergan, Kurt Nilsen og Wenche Myhre. Begge de to fredsprisvinnerne vil være til stede under konserten.

Utendørsarrangementet er blitt arrangert som en slags erstatning til den tradisjonelle Nobelkonserten. Den ble tidligere i år avlyst på grunn av dårlig økonomi, samt at arrangøren ønsker å tenke nytt om innhold og format, ifølge Nobelinstituttet.

LES OGSÅ: Her feirer familie og venner fredsprisen

Mukwege og Murad vil bli overrakt selve prisen under den offisielle Nobel-seremonien i Oslo rådhus mandag klokken 13. Senere på kvelden vil de to vinnerne tradisjonen tro vinke til fakkeltoget utenfor Grand Hotel i Oslo sentrum.

På forsiden nå