Innstiller ytterligere søk i Tamokdalen på grunn av været

Alle de fire skredsøkerne er lokalisert i skredområdet i Tamokdalen i Troms, men videre søk må utsettes på grunn av været. Håpet er å jobbe videre til helga.

Saken oppdateres.

De to siste skredsøkerne ble funnet natt til onsdag med helikopter.

– Vi har gjort funn, det vil si utslag på sende- og mottakerutstyret i helikopteret, bekrefter operasjonsleder Rune Nilsen i Troms politidistrikt overfor NTB.

Dermed er det lokalisert fire skredsøkere i området der fire skiturister fortsatt er savnet. Også fredag ble det plukket opp signaler fra to skredsøkere, men disse sender ikke lenger.

Håp om leting i helgen

Avstanden mellom funnene fredag og natt til onsdag utelukker at signalene kommer fra de samme skredsøkerne. Politiet regner det som sikkert at alle de fire savnede er tatt av skredet ved Blåbærtinden.

– Resultatet av søket er at vi har et definert område som skal gjennomsøkes ytterligere, opplyser politiet. Men søkene som var planlagt onsdag, må utsettes.

– Søket etter de antatt omkomne vil bli gjenopptatt så snart været tillater det. Slik værprognosene ser ut onsdag ettermiddag, har vi håp om å gjenoppta innsatsen i løpet av helga, opplyser politiet i Troms onsdag ettermiddag.

Samtidig innføres det ferdselsforbundet i Blåbærfjellet.

Elektronisk søk

Søkene natt til onsdag ble gjort med et Sea King-helikopter fra Forsvarets 330-skvadron, med mannskap hengende under maskinen og med god sikt til bakken. De startet tidligere enn planlagt fordi været lettet tilstrekkelig i løpet av natten til at det gikk an å fly inn i luftrommet over skredet.

Helikopteret brukte sende- og mottakerutstyr for å forsøke å få nøyaktige posisjoner på de to signalene som er plukket opp i tidligere søk. I tillegg håpet man å lokalisere de to siste skredsøkerne i snømassene. Det skal gjøre det enklere for bakkemannskapet å finne de savnede.

Det var ingen planer om å sette inn folk på bakken onsdag.

– Det er ikke forsvarlig å sette inn bakkemannskaper slik forholdene er nå. Planen er først å lokalisere de savnede, så vurdere skredfaren og sikre området før de blir gravd fram og hentet ut av raset, sier operasjonsleder Nilsen.

Savnet siden onsdag

De fire savnede skiløperne er finske Mikael Sten (29), Niklas Nyman (36), André Stenfors (32) og svenske Disa Bäckström (29). De var på topptur til Blåbærfjellet og ble sist observert i 14-tiden onsdag i forrige uke. Etter noen timer ble en femte person i turfølget bekymret og meldte fra til politiet.

Politiet har opplyst at det ikke lenger er håp om å finne overlevende, og at man dermed søker etter antatt omkomne. Politiets hovedteori er at de fire er tatt av skredet og ligger begravet i snømassene.

– Vi mottar ikke lenger signal fra de to skredsøkerne som ble lokalisert fredag. Dette funnet er markert, men det er behov for å posisjonere funnet så nøyaktig som mulig. Det vil avgrense innsatsområdet, skriver politiet i sin pressemelding.

Ifølge værvarslene er det ventet mindre vind til helga, dermed kan det bli muligheter for å komme inn til skredområdet da.(©NTB)

På forsiden nå