Listeriose-syke trolig smittet av rakfisk

Rakfisk fra Slidre Ørretsenter AS er trolig årsaken til listerioseutbrudd og trekkes fra markedet. Det er påvist listeriabakterier i fisken.

Saken oppdateres.

Siden november har 13 personer fått påvist listeriose, og ifølge Mattilsynet er det sannsynlig at rakfisken herfra er årsaken til utbruddet.

Det er så langt påvist bakterier med lik DNA-profil hos åtte av pasientene.

Rakfisken er distribuert og solgt over hele landet, og alle varianter av produktet trekkes nå tilbake. Slidre Ørretsenter AS ber de som har kjøpt produktene, om å kaste disse eller levere dem tilbake til butikken der de er kjøpt.

– Etterforskningen fortsetter for å bekrefte kilden og identifisere årsaken til utbruddet, sier seksjonssjef Siv Jorunn Nordlund i Mattilsynet.

De samarbeider med Folkehelseinstituttet, kommunehelsetjenesten og Veterinærinstituttet i saken.

Smittekilder

Listeriabakterien smitter vanligvis gjennom mat, spesielt kjølelagrede matvarer med lang holdbarhetstid som spises uten å varmes opp. Eksempler er rakfisk og myke og halvmyke oster som brie, camembert og andre muggoster.

De fleste tåler bakteriene, men risikogrupper bør unngå produkter som kan medføre risiko for listeriasmitte. Dette gjelder eldre med svekket helse, gravide og personer med nedsatt immunforsvar.

Advarer risikogrupper

I tillegg bør risikogruppene unngå følgende matvarer, eller i alle fall spise dem ferskest mulig og aldri etter utgått holdbarhetsdato:

* Gravlaks og røykelaks.

* Oppskåret, kokt kjøttpålegg (skinke, rull, sylte, servelat og lignende).

* Rått kjøtt, gravet kjøtt, tartar, og speket kjøtt, for eksempel spekepølse og morrpølse.

Listeriose kan gi ulike symptomer som diaré, milde influensalignende plager, blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse. Bakterien kan også smitte fra mor til barn under graviditeten og føre til alvorlig sykdom hos fosteret.

På forsiden nå