Sterke vinder og trafikktrøbbel i Nord-Norge

Stormen på Svalbard forløp uten store hendelser, men de nordligste fylkene venter fortsatt kraftig vind fredag. Allerede har stormen skapt trøbbel i trafikken.

Saken oppdateres.

Litt etter klokken 20 torsdag varslet Meteorologisk institutt at den verste vinden hadde passert Longyearbyen på Svalbard. Skole, barnehage og SFO skal dermed ha normal drift fra fredag, opplyser Longyearbyen lokalstyre torsdag kveld.

Sysselmann Kjerstin Askholt ba på forhånd folk om å holde seg inne til været hadde passert, og det kan virke som beboerne lyttet til oppfordringen. Torsdag kveld var det ikke kommet meldinger om hendelser under uværet, ifølge Svalbardposten.

Det er imidlertid fortsatt stor snøskredfare, og evakueringen og ferdselsforbudet i deler av Nybyen og Lia opprettholdes. Det skal gjøres en ny vurdering lørdag.

Flere måtte evakuere

Over 100 personer ble evakuert i Longyearbyen på grunn av stormen og stor snøskredfare. Innen klokka 8 torsdag morgen var 29 boliger tømt. 80 studenter flyttet ut fra hyblene sine allerede onsdag kveld, opplyser kommunikasjonsrådgiver Terje Carlsen hos Sysselmannen på Svalbard. Husene ligger i lia under fjellet Sukkertoppen, mens hybelhuset ligger i Nybyen.

I morgentimene torsdag var det stiv kuling i Longyearbyen, og vinden økte utover dagen. Hornsund på Svalbard hadde torsdag ettermiddag vindkast på opptil 45,2 meter i sekundet, ifølge Meteorologisk institutt.

Oppjustert farevarsel

Farevarselet ble torsdag kveld oppjustert for Troms og Finnmark. Fredag ventes det dermed nordvestlig liten storm med lokalt kraftige vindkast på 30 til 35 meter per sekund i Troms, Vest-Finnmark og på Finnmarksvidda, ifølge NRK.

I Nordland ventes det vestlig full storm utsatte steder, fredag formiddag. Fra ettermiddagen blir det nordvestlig liten storm utsatte steder, mens kvelden fører med seg sterk kuling med sludd- og snøbyger.

Allerede torsdag ble flere byer og bygder i Finnmark isolert som følge av stormen, og uværet førte til store utfordringer i trafikken.

Både hurtigbåter og ferger måtte innstilles i alle tre fylker. Flere veistrekninger måtte stenges, blant annet E6 Sennalandet i Finnmark og E6 over Saltfjellet i Nordland.

Kansellerte flyavganger

Uværet fikk også konsekvenser for flytrafikken. Widerøe måtte torsdag kansellere en rekke flygninger, og Thomas Cooks fly fra Gran Canaria til Evenes måtte snu i lufta, ifølge Harstad Tidende. Det ble målt 54 m/s ved ene enden av rullebanen. Flyet gikk til Trondheim i stedet.

I Tromsø havn lå rundt 150 båter ved kai, mange av dem hadde søkt nødhavn på grunn av uværet til havs.

I Nordland blåste en buss med skoleelever av veien i Valnesfjord. Ingen ble skadd, men elevene måtte klatre ut av takluka for å komme seg ut av bussen, ifølge VG.


(©NTB)

På forsiden nå