E-tjenesten: – Islamistisk terror i Europa halvert siden 2017

Etterretningstjenesten ser for seg at fjorårets trend med færre terrorangrep i Europa fra islamistiske ekstremister vil fortsette i 2019.

Saken oppdateres.

– Antallet terrorangrep utført av islamistiske ekstremister i Europa er halvert fra 2017, en trend som man regner med vil fortsette i 2019, heter det i Etterretningstjenestens ugraderte vurdering.

Den ble lagt fram av etterretningssjef Morten Haga Lunde mandag.

– Samtidig gjør ISILs svekkelse at trusselbildet blir mer komplekst og uoversiktlig. Dynamikken i de europeiske nettverkene forventes å få økt betydning for utviklingen av trusselbildet i Europa, uavhengig av hvordan terrororganisasjonene utvikler seg i Midtøsten og Afrika, heter det.

I disse dager pågår harde kamper mot det som antas å være de siste gjenværende styrkene til islamistgruppen IS, eller ISIL, i Syria.

– ISILs kapasitet til å gjennomføre sentralstyrte terrorangrep i Vesten forblir svekket, men organisasjonen har fortsatt mulighet til å inspirere, veilede og bidra med operasjonell støtte til angrep, heter det i vurderingen.

– Trusselen fra sympatisører i Europa vil derfor ikke endre seg i 2019.

E-tjenesten peker også på at fremmedkrigere i konfliktsoner vil kunne «veilede og oppfordre» til angrep i sine respektive hjemland.

– Slike oppfordringer vil sannsynligvis utgjøre en større trussel enn fremmedkrigere som returnerer til Europa og Norge, heter det.

(©NTB)

På forsiden nå