PST har siktet samboeren til Tor Mikkel Wara i trusselsaken

Samboeren til justisministeren ble pågrepet torsdag i forbindelse med bilbrannen utenfor huset deres i helga. Nå tar statsråden permisjon.

PST-sjef Benedicte Bjørnland holdt torsdag pressekonferanse om truslene mot justisminister Tor Mikkel Wara. 

Saken oppdateres.

Det opplyser PST-sjef Benedicte Bjørnland på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

- PST har i dag siktet justisminister Tor Mikkel Waras samboer Laila Anita Bertheussen for overtredelse av straffelovens paragraf 225, bokstav b, for å foreta noe for å vekke mistanke om at en straffbar handling er begått, uten at den er det. Vi mistenker at siktede selv har satt på bilbrannen og ved det gitt inntrykk av at brannen ble påsatt av ukjente gjerningsmenn, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Det var natt til søndag at Waras bil begynte å brenne da den sto utenfor statsrådens bolig.

Erna: - Sjokk for meg og hele regjeringen

Justisminister Wara får nå permisjon etter at samboeren ble siktet. Samferdselsminister Jon Georg Dale overtar. Det kom frem i en pressekonferanse som statsminister Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen (Frp) holdt torsdag ettermiddag.

- Opplysningen om dette har vært et sjokk for meg og hele regjeringen, sa Erna Solberg, og la til:

- Dette gikk veldig sterkt inn på Tor Mikkel. Dette er en tragedie for han og hans familie.

Klokken 15.00 torsdag ble justisministeren innkalt på Erna Solbergs kontor sammen med Siv Jensen. Der fikk Wara vite at hans samboer var er pågrepet og siktet av PST.

LES OGSÅ: Wara om truslene mot hjemmet

- Han er i sjokk

- Han er i sjokk. Det er åpenbart at dette går sterkt inn på ham. Det er en personlig tragedie for han og hans familie. I dag er jeg først og fremst opptatt av å vise omtanke for Tor Mikkel. Det er ikke dagen for konklusjoner. Vi er i sjokkartet tilstand, sa Siv Jensen under pressekonferansen.

Statsministeren fikk deretter spørsmål om Wara kan komme tilbake etter den siste utviklingen.

- Det er unaturlig å fatte noen beslutninger om dette nå. Han trenger tid til å håndtere denne situasjonen, sa Solberg.

Statsministeren kritiserte onsdag teaterstykket som viste bilder av huset til justisminister Wara, og fikk under pressekonferansen spørsmål om hun ville beklage til teaterregissøren på Black Box.

- Nei, nå må saken etterforskes videre. Jeg mener ingen bør spekulere i saken. Det var det jeg sa i går, og det holder jeg fast på, sa Solberg.

- Mistanken styrket seg

Siktelsen mot Laila Anita Bertheussen omhandler bilbrannen som ble meldt sist søndag. Politiet ble varslet om brannen av en forbipasserende klokken 01.41 natt til søndag. Bilen til justisministeren sto parkert utenfor huset hans i Oslo. Brannen ble raskt slukket, og etterforskningen ble overlatt til PST, som i etterkant uttalte at de ser brannen i sammenheng med tidligere hendelser knyttet til justisministeren.

Bertheussen, som ble pågrepet torsdag, er imidlertid ikke siktet for tidligere hendelser utenfor parets hjem.

- Hun ble pågrepet torsdag og ble første gang orientert om vår mistanke under pågripelsen, opplyste Bjørnland under PST-pressekonferansen.

Hun opplyste videre at politiet støtter seg på en helhetlig vurdering av bevis som bakgrunn for siktelsen.

- Mistanken har styrket seg det siste døgnet, sa Bjørnland, og la til:

- Hun er ikke siktet for tidligere hendelser, men det er naturlig å se disse i sammenheng.

LES OGSÅ: Politiet gjør undersøkelser ved Waras hjem

- Tauet vekk en personbil

PST-sjefen sier hun ikke er kjent med hvordan Waras samboer stiller seg til siktelsen.

Brudd på straffelovens paragraf 225 har en strafferamme på bøter eller fengsel i inntil et år.

Flere politifolk var torsdag ettermiddag på plass utenfor justisminister Tor Mikkel Waras bolig, hvor det også ble tauet bort en personbil. Innsatsleder på stedet opplyste til NRK at de bistår PST. Politiet gjorde tekniske undersøkelser utenfor boligen, blant annet ved stedet der bilen ble tauet bort.

Mange hendelser

De siste tre månedene har det vært flere hendelser på statsrådens eiendom. Ifølge Aftenposten er fem av disse er kjent for offentligheten.

 • 6. desember 2018 ble det oppdaget at noen så ut til å ha forsøkt å sette fyr på bensintanken i en bil parkert utenfor huset med en hyssing som lunte, samtidig som ordet «RASISIT» var tusjet på husveggen og et hakekors tegnet på bilen.
 • Klokken 13.52 torsdag 17. januar rykket brannvesenet og politiet ut etter at noen hadde satt fyr på en søppelkasse noen meter fra boligen, inne på eiendommen.
 • Mandag 11. februar varslet familien om at det var funnet plastflasker med spor etter brennbar væske bundet opp med en tøyremse under familiens bil ved hengerfestet.
 • Også om ettermiddagen lørdag 2. mars rykket bombegruppen i politiet ut til Waras bolig, etter at det ble funnet et trusselbrev som trolig ble levert direkte av gjerningspersonen.
 • Klokken 01.41 natt tilsøndag 10. mars oppdaget forbipasserende at det brant i en bil utenfor boligen. Brannen ble raskt slukket. Det er denne hendelsen Laila Anita Bertheussen, justisministerens samboer, er siktet for.
Justisminister Tor Mikkel Wara skal ta permisjon 
    
      (Foto: NTB scanpix)

Justisminister Tor Mikkel Wara skal ta permisjon  Foto: NTB scanpix

På forsiden nå