VG: Kunstnere og teaterdirektør siktet etter forestilling

Oslo-politiet har siktet teaterdirektøren og kunstnerne bak forestillingen «Ways of seeing» for å ha krenket privatlivets fred etter at Waras samboer anmeldte forestillingen i desember, ifølge VG.

Saken oppdateres.

Justisminister Tor Mikkel Waras (Frp) samboer Laila Anita Bertheussen anmeldte teateret 18. desember.

I tillegg ba politiet ved politiadvokat Arne Valdemar Nielsen om tillatelse fra Oslo tingrett til å ransake både teaterdirektøren og de tre kunstnernes hjem og kontorer i jakten på bevis, får VG opplyst.

LES OGSÅ: Tor Mikkel Waras samboer: - Politiet er på villspor

Oslo tingrett avviste politiets begjæring samme dag, men VG får opplyst at politiet valgte å anke saken til Borgarting lagmannsrett. Lagmannsretten har så langt ikke truffet noen avgjørelse i saken.

Reagerer på siktelsen

I oppsetningen «Ways of seeing» på teateret Black Box, viste kunstnerne fram videoopptak av Wara og Bertheussens hjem. Opptakene var gjort uten parets tillatelse.

LES KOMMENTAR: Sjokk, skandale og tragedie

Teaterdirektør Anne-Cecilie Sibues advokat Halvard Helle reagerer sterkt på siktelsen mot Sibue.

– Både siktelsen og begjæringen om ransaking utgjør et alvorlig anslag mot ytringsfriheten og retten til respekt for privatliv. Det har ikke skjedd tidligere i nyere norsk historie at politiet har siktet en teatersjef og bedt om ransaking av hennes teater og hjem. Oppsetningen på Black Box er ikke en politisak og har aldri vært det, sier Helle.

Ber om henleggelse

Han har på vegne av teatersjefen bedt om at siktelsen trekkes og at saken henlegges.

– Det er uholdbart å opprettholde en slik sak. Jeg har også bedt politiet trekke anken. Det er et alvorlig tankekors at påtalemyndigheten er beredt til å bruke tvangsmidler mot frie kunstinstitusjoner, sier Helle.

Bertheussen er siktet for å ha diktet opp en straffbar handling ved å tenne på familiens bil natt til 10. mars. Mellom desember og mars ble det utført en rekke hærverk og truende hendelser mot Wara og Bertheussens bolig og eiendom. Hendelsene startet i kjølvannet av Black Box' teaterforestilling.

På forsiden nå