Se SV-Auduns tale til landsmøte her

SV vil innføre luksus-skatter

SV-leder Audun Lysbakken går rett i strupen på Erna Solberg og regjeringen i sin landsmøtetale.

Saken oppdateres.

- Det fineste med Norge, er ikke fjorder og fjell. Det er ikke en gang Bergen. Nesten. Det er små forskjeller og sterke felleskap.

Slik startet SV-leder Audun Lysbakken sin tale til landsmøtet fredag. Så gikk han rett i strupen på Erna Solberg og regjeringen. Han snakket om hvordan vi fikk et arbeidsliv hvor ingen sto med lua i hånda, et skattesystem hvor de med mest skulle bidra mest, og en velferdsstat som skulle være et sikkerhetsnett når vanskelige dager kommer.

LES MER: Går mot sine egne – vil ha Klima-Kaski som nestleder

- Erna leder de rikes regjering

- For de mange, ikke for de få. Slik styres ikke Norge lenger, og det skaper uro. Uro over ulikheten i makt og rikdom som igjen splitter oss. Uro over klimakrisen som nå for alvor truer oss. Uro over en regjering som alltid lytter mest til de få på toppen, sier han.

Og legger til:

- Erna Solberg leder de rike sin regjering. Det er vanlig å si at hun ikke gjør noe for de svake i samfunnet. Det er jeg uenig i. Hun har jo tatt KrF og Venstre inn i regjering. Det er ufint å erte partier fordi de er små. Jeg bare synes det er litt deilig å spøke med sperregrensen, jeg har ventet på det i ganske mange år, sier han til latter i salen.

LES KOMMENTAREN: Til krig mot direktører og rikinger

Luksusskatter

Lysbakken - som tidligere i uken la fram en rapport om økonomiske forskjeller i Norge de siste ti årene - foreslår også luksusskatter for de rike.

- Vi vil spre makten og rikdommen. SV foreslår mer skattelette for folk med inntekt under 600 000 kroner enn regjeringen. Når oljedirektørene fikk 10 prosent lønnsvekst i fjor og de med høyest lønn drar fra må noe gjøres. Vi vil ha en ny direktørskatt på lønninger over 1,5 millioner. Vi vil ha forsterket spekulantskatt for de som eier mange boliger. Bolig skal være til å bo i, ikke spekulere i. Vi vil innføre en maktskatt på skyhøy arv, sier han.

Og fortsetter:

- Mer skatt på luksus og privilegier, mindre skatt på det viktigste vi har: arbeid. Det er en skattepolitikk for de mange, ikke for de få. Det er overklassen sin tur til å stramme livreimen nå.

Takket Spetalen

Han takket også milliardær Øystein Stray Spetalen for god PR.

Spetalen tok torsdag et kraftig oppgjør med dem som mener de rike har fått skattelette, deriblant SV-lederen.

Spetalen sa til VG at dagens skattesystem står i veien for de superrikes vilje til å delta.

- Jeg vil i den anledning gjerne få takke Øystein Stray Spetalen for at han fikk SV sitt landsmøte inn på forsiden av VG i går.

Lysbakken benytter også talen til å komme med et stikk mot Stein Erik Hagen.

- Stein Erik Hagen ble intervjuet om ulikhet og eliter og sa at «den debatten er litt fjern for meg». «Litt fjern», og det er for mannen som kom hjem fra USA i fjor og hadde betalt flere millioner kroner for et 18 meter høyt selvlysende plasttre, sier han.

- Vinne lokalvalget

Han kom også inn på lokalvalgkampen:

- Vi har store mål. Vi skal vinne kommunevalget til høsten. Vi skal vinne alle de store byene. Vi skal vokse i distriktene og få ordførere i alle landsdeler, sa han.

Lysbakken trakk fram hvordan SV har fått gjennomslag for sin politikk i Oslo de siste årene.

Finanspolitisk talsmann i Høyre, Henrik Asheims sier i en kommentar til Lysbakkens tale at det er et paradoks at det samme partiet som lover mer til alt, har så liten respekt for alle som skaper de verdiene som skal fordeles.

- Lysbakken snakker kun om hvordan man skal øke skattene for folk og bedrifter, ikke hvordan man skal løfte folk ut av fattigdom. Den største forskjellen i Norge går mellom de som har en jobb, og de som ikke har det. SVs politikk er feil oppskrift fordi de både gjør det dyrere å jobbe og dyrere å skape arbeidsplasser, skriver han i en mail.

Han mener resultatet av SVs politikk er at de vil frata folk valgfrihet fordi de vil forby alternativene det kan velges mellom.

- Vi mener at foreldre selv må få velge den barnehagen som passer best for sine barn, og at eldre må få velge det sykehjemmet der de trives best, uavhengig av om tilbudet er offentlig eller privat.

Ulikhet, klima, næring og antirasisme

SVs politikk inn i valgkampen og de neste årene skal diskuteres, debatteres og vedtas på Gardermoen denne helga. Landsmøtet åpnes av Audun Lysbakken, og hans tale til sine delegater og andre som er på plass.

Partiet skal i helgen blant annet ta stilling til fire hovedresolusjoner; ulikhet, klimakutt samt næringspolitisk og antirasistisk plattform.

Det blir også debatt om vindkraft til havs eller land, kraftkabler og ikke minst om hvem som overtar som nestleder etter Snorre Valen.


LES OGSÅ: Vil ha bompengeopprør på landsmøtet – trolig valgbløff, sier Frp

LES OGSÅ: - SV med reinspikka populisme

På forsiden nå