Sofie (27) klager VG inn for PFU, melder TV 2

Sofie bekrefter sent mandag kveld overfor TV 2 at hun har bestemt seg for å klage VG inn for Pressens Faglige Utvalg.

Sjefredaktør Gard Steiro og nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken da de la fram VGs egen evaluering av det som skjedde da de dekket Trond Giskes besøk på Bar Vulkan.  Foto: Berit Roald, NTB Scanpix

Saken oppdateres.

Hun er i gang med å skrive klagen, men den er foreløpig ikke formelt innsendt, sier 27-åringen til TV 2.

Pressens Faglige Utvalg, PFU, behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. PFU er en selvdømmeordning opprettet av Norsk Presseforbund, som skal overvåke og fremme den etiske og faglige standard i norsk presse. Vær Varsom-plakaten legges til grunn for PFUs vurderinger og uttalelser.

LES OGSÅ: Journalisten tar permisjon - sjefredaktøren trekker seg ikke

Nyhetsredaktør i VG, Tora Bakke Håndlykken, kommenterer saken slik overfor TV 2:

– Som vi tidligere har sagt, syns vi det er bra hvis denne saken blir behandlet i PFU. Vi har vært åpne om de feilene vi har gjort og beklaget dem overfor alle involverte.


Dette er saken
  • Onsdag 20. mars publiserte TV 2 et intervju med Sofie – kvinnen i dansevideoen med Trond Giske fra Bar Vulkan.
  • Hun fortalte at hun ikke ønsket å medvirke i VGs artikkel om videoen, og at VGs journalist Lars Joakim Skarvøy hadde fått beskjed om dette.
  • VG siterte Sofie på at «Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra» i saken som ble publisert kvelden 21. februar.
  • Timer senere publiserte NRK et intervju der kvinnene som medvirket i videoen, sier at de ikke opplevde dansingen som problematisk.
  • Beklaget etter seks dager.
  • VG gikk seks dager etter publiseringen av den første saken ut og beklaget at artikkelen «ikke ga et tilstrekkelig bilde av hendelsesforløpet i baren».
  • Sitatet som Sofie sier at hun ønsket å få fjernet, ble stående frem til formiddagen torsdag 21. mars, da VG fjernet det fra den opprinnelige saken.
  • I ettertid er det kommet frem at VGs sjefredaktør Gard Steiro var til stede da saken ble publisert, og at han etter publisering snakket med Sofie på telefon i 17 minutter.
  • Etter en omfattende intern gjennomgang, beklaget VG onsdag behandlingen av 27-åringen og konkluderte med at sjefredaktør Gard Steiro fortsetter, mens journalist Joakim Skarvøy tar seks måneders permisjon med lønn.
På forsiden nå