Drapstiltalt ektemann om aktor: – Respektløs

Janne Jemtlands drapstiltalte ektemann står ved at kona ble skutt ved et uhell. Da aktor påpekte endringer i forklaringen hans, kalte han henne «respektløs».

Hamar 20190617. Advokat Inger Johanne Reiestad Hansen og statsadvokat Iris Storås med mobiltelefonen under anken etter drapsdommen mot Janne Jemtlands ektemann behandles i Eidsivating lagmannsrett. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix  Foto: Vidar Ruud

Saken oppdateres.

Svein Rishovd Jemtland svarte nei på spørsmålet om han erkjenner straffskyld for drap etter at aktor hadde lest opp tiltalen i Eidsivating lagmannsrett mandag.

I tingretten ble den 48 år gamle ektemannen dømt til 18 års fengsel for å ha drept sin drøyt ti år yngre kone i desember 2017. Han anket på stedet da dommen falt før jul i fjor.

LES OGSÅ: Politiet gjennomførte rekonstruksjon på Jemtland-eiendommen

Ektemannen har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet, og han ble ført inn i retten av to politibetjenter. Fra vitneboksen beskrev den tidligere fremmedlegionæren kona som temperamentsfull.

– Hun hadde et sinne, men var likevel en god og flott kone. Hun var mitt livs kjærlighet, sa den tiltalte.

Ikke tvil om tidspunkt for skudd

Aktor, statsadvokat Iris Storås, holdt sitt innledningsforedrag mandag formiddag. Hun trakk fram at det ikke er tvil om at det gikk av et skudd cirka klokka 2.15 natten da paret kom hjem fra en bygdefest i Brumunddal natt til 29. desember 2017.

LES OGSÅ: Svein Jemtland får likevel ikke treffe sønnene sine

På dette tidspunktet sendte den eldste sønnen til paret – da 13 år gammel – meldingen «Mamma?!» til moren.

– Etter dette har ingen hørt eller sett Janne Jemtland i live, sa aktor i sin innledning.

Ifølge Svein Rishovd Jemtland var kona rasende fordi hun den natten fant ut at han hadde en profil i datingappen Tinder – noe han ifølge egen forklaring hadde blant annet fordi konas venninner var der, og at han var nysgjerrig.

– Da suser det i ørene på meg

Ektemannen forklarte at kona dyttet ham ut på trappa. Han skal ha forsøkt å ta fra henne en pistol, som han oppgir å ha skaffet fordi hun ba om det, og som hun da hentet fra nattbordskuffen sin.

– Det er glatt, vi detter, og i fallet sier det pang. Da bare suser det i ørene på meg, sa han.

LES OGSÅ: Politiet foretar ytterligere etterforskning av Jemtland-drapet

I retten hevdet den tiltalte at kona hadde truet med å «skyte ham i balla». Aktor spurte gjentatte ganger om hvorfor han først nevnte disse truslene etter flere avhør. Dette førte til munnhoggeri mellom aktor, den tiltalte og forsvarerne, noe som toppet seg med at Svein Rishovd Jemtland kalte aktor «respektløs».

– Om hans troverdighet

– Det helt sentrale er skuddhendelsen på trappa. Så hans forklaringer knyttet til selve hendelsen, og dersom det er endringer, er av sentral betydning for oss. Det handler etter min mening om hans troverdighet, sier aktor Storås til NTB.

Ektemannen forklarte videre at han skulle ringe politi og ambulanse, men at han ikke ville at sønnen skulle se det som hadde skjedd.

– For meg så var Janne død da, sa den tiltalte.

Ingen lit

Hedmarken tingrett festet absolutt ingen lit til Svein Jemtlands skyldnekt og forklaring om at skuddet som traff Janne Jemtland midt i pannen, gikk av ved et uhell.

To uker etter forsvinningen ble ektemannen pågrepet og siktet for drapet, og dagen etter ble Janne Jemtland funnet død på bunnen av Glomma. Rettsmedisinerne konkluderte med at selv om skuddet som ble avfyrt var dødelig, døde Jemtland av drukning få timer etter at hun ble skutt.

LES OGSÅ: Janne Jemtlands ektemann kan kontakte barna

Bundet til batteri

Ifølge ektemannens egen forklaring dumpet han liket av kona natten etter at hun ble skutt. Hun var bundet til et lastebilbatteri, noe han avviser å ha planlagt før han kom over batteriet i en garasje og tok det med seg.

Ektemannen ba om å få ta en pause da han tok til tårene under forklaringen om hvordan han dumpet kona i elva. Han fortalte at han spydde og gråt både på vei til og fra Eid bru, der det skjedde.

– Det verste var å lyve for barna mine. Det var ille, sa den tiltalte ektemannen i retten.

Det er satt av til sammen to fulle rettsuker til saken.

Hamar 20190617.
Statsadvokat Iris Storås før anken etter drapsdommen mot Janne Jemtlands ektemann behandles i Eidsivating lagmannsrett. 
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix 
    
      (Foto: Vidar Ruud)

Hamar 20190617. Statsadvokat Iris Storås før anken etter drapsdommen mot Janne Jemtlands ektemann behandles i Eidsivating lagmannsrett. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix  Foto: Vidar Ruud

På forsiden nå