Over 100.000 kroner i bot for klimabråk på Stortinget

Klimademonstrantene som i forrige uke forstyrret Stortinget i arbeidet, fikk til sammen 118.000 kroner i bot. Mandag ble medlemmer av gruppen anholdt igjen.

Saken oppdateres.

Oslo politidistrikt opplyser til NTB at sju personer ble pågrepet etter aksjonen på Stortinget forrige onsdag. Aktivistene ble løslatt etter mellom åtte og elleve timer og fikk mellom 10.000 og 22.000 i bot hver.

For fire av dem inkluderte beløpet også en annen aksjon, hvor de limte seg fast til Norges Bank.

– God dialog

Mandag var gruppen, som kaller seg Extinction Rebellion, på ferde igjen. Ti demonstranter ble anholdt i forbindelse med en demonstrasjon utenfor Klima- og miljødepartementet.

Demonstrasjonen var varslet, og politiet hadde god dialog med demonstrantene, opplyser operasjonsleder Sven Christian Lie i Oslo politidistrikt til NTB.

– Vi hadde en løpende dialog med departementet om det var ønskelig med demonstrasjonen, og det var det i utgangspunktet. Men etter en time ble vi bedt om å fjerne dem fordi de blokkerte inngangspartiet, sier han.

Ti personer ble anholdt fordi de ikke etterkom pålegget fra politiet.

Klubbet gjentatte ganger

Gruppen ble for alvor kjent da de skapte spetakkel på Stortinget i forrige uke ved å rope fra galleriet.

– Stille! sa Eva Kristin Hansen (Ap) fra Stortingets presidentskap mens hun gjentatte ganger klubbet for å få ro i salen.

Det ble det ikke, fordi demonstrantene nektet å etterkomme kravet om å forholde seg rolig.

Tok pause

Et opptak på Stortingets nett-tv viser hvordan en av aktivistene leste en appell fra et ark mens han ble filmet av en annen person på galleriet. En vakt forsøkte å dra ham bort fra stedet, men han strittet imot.

Stortinget ble til slutt nødt til å ta en pause fram til galleriet ble tømt.

Extinction Rebellion beskriver seg selv som en opprørsgruppe som benytter ikkevoldelig sivil ulydighet for å tvinge styresmaktene til å erkjenne alvoret og ta de beslutninger som er nødvendige for å motvirke klima- og miljøkrisene verden står overfor.


(©NTB)

På forsiden nå