Regjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind

Olje- og energidepartementet sender om kort tid ut et forslag om å åpne området Utsira Nord utenfor kysten av Rogaland for søknader om vindkraft til havs.

Saken oppdateres.

Forslaget vil bli sendt på høring «før sommeren». I tillegg vil det bli bedt om innspill til området Sørlige Nordsjø IIl, ifølge en pressemelding fra departementet tirsdag.

– Utsira Nord egner seg for flytende vindkraft, som er den teknologien det knytter seg mest forventning til, sier olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp).

– Jeg vil også be om innspill på om vi bør åpne området Sørlige Nordsjø II, som ligger nær territorialgrensen mot Danmark og derfor kan egne seg for tilknytning til energisystemet på kontinentet, uttaler han.

Freiberg understreker at vindkraft til havs byr på store muligheter for norske bedrifter.

– Norge kan bygge på unik erfaring fra olje- og gassnæringen, skipsfart, verftsindustri og fornybar energi. Kostnadene for vindkraft har falt mye, og det er sannsynlig at de vil falle ytterligere, sier statsråden.

Samtidig understreket Freiberg overfor NTB i april at havvind aldri kan konkurrere med mye billigere fornybar energi på land i Norge, som vind- og vannkraft. Og ifølge ministeren vil en eventuell utbygging skje uten subsidier.

– Kostnadene ved å bygge ut havvind er en helt annen sammenlignet med å bygge ut vindkraft på land, sa han.

(©NTB)

På forsiden nå