Arbeiderpartiet mot katastrofevalg:

Ap-ordførere mener Støre ikke når ut til velgere

Ap ligger an til å levere deres dårligste lokalvalg noensinne. Flere av partiets ordførere sier leder Jonas Gahr Støre sliter med å nå ut til velgere. Deler av partiet åpner nå for en lederdiskusjon.

Oslo 20190405. Ap-leder Jonas Gahr Støre oppsummerer dag to under landsmøtet til Arbeiderpartiet i Folkets Hus i Oslo Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix  Foto: Pedersen, Terje

Saken oppdateres.

– Jonas Gahr Støre var en gang verdens beste utenriksminister. Men han sliter med å være proletariatets fremste frontfigur i Norge, sier fylkesordfører Jon Aasen (Ap) i Møre og Romsdal til Klassekampen.

Avisen har snakket med 90 av partiets ordførere om krisemålinger, problemsaker og partiledelsen framtid. Nesten samtlige svarer at partiledelsen og Støre ikke er tydelige nok i offentligheten.

– I motsetning til de andre partiene til venstre for oss, er vi ikke tydelige nok. Folk er usikre på hva som egentlig er Ap sin politikk, sier ordfører Atle Kvåle i Fusa i Hordaland til avisen.

LES MER: Støre avviser Otterviks Abassi-krav

Krisesommer

I dag samler Ap-ledelsen norske journalister til sin halvårlige pressekonferanse. Ap-leder Jonas Gahr Støre og resten av partiledelsen går sommeren i møte vel vitende om at valgkampen blir tøff. På siste kommunevalgmåling for TV 2, utført av TNS Gallup, svarer kun 24,2 prosent av de vil stemme på Ap.

Det vil i så fall bli det dårligste resultatet for Ap i en lokalvalgkamp noensinne.

- Ikke folkelig

Ordførerne trekker fram at partileder Støre er dyktig. Problemet, sier mange, er at han ikke når ut til potensielle Ap-velgere.

– Jonas er en veldig flink og hyggelig kar, men han klarer ikke å få den kontakten som er nødvendig. Det går litt på folkelighet. Det er noe som man enten har eller ikke har, sier ordfører i Melhus i Trøndelag, Gunnar Krogstad til Klassekampen.

– Støre er veldig kunnskapsrik, men noen ganger er vi litt for omstendelige og litt for flinke til å forklare. Det slår ikke an i en tabloid presse, sier ordfører Terje Andreas Hoffstad i Stor-Elvdal på Innlandet.

Ønsker seg Giske-comeback

Flere trønderordførere er kritiske til Støre i Klassekampens omfattende rundspørring. Ordfører i Selbu, Ole Morten Balstad, mener partiet må ta en lederdebatt etter et eventuelt dårlig valg.

- Da bør man se på partiledelsen og partiet, innholdet og hele pakka. Det er ikke lenger enn fire år siden vi var over 40 prosent. Det er noe som har skjedd, sier han til Klassekampen.

Noen av trønder­ordførerne nevner også at de ønsker seg Trond Giske tilbake i en ledende rolle. Blant dem er ordfører i Nams­skogan, Stian Brekkvassmo og ordfører i Snåsa, Tone Våg.

Adresseavisen følger Abbasi-saken tett. Les alle sakene her!

På forsiden nå