Støre: – Kampen mot høyreekstrem terror er ikke over

– 22. juli-terroren var ment å ramme partiet, understreket Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale under minnemarkeringen på Utøya mandag.

Jonas Gahr Støre under minnemarkeringen på Utøya.   Foto: NTB scanpix

Saken oppdateres.

Minnemarkeringen foregikk som foregående år i bakken på Utøya. Markeringen ble innledet med ett minutts stillhet.

– Kampen mot høyreekstrem terror er ikke over. Det at noen tegnet et hakekors på et minnesmerke 22. juli, viser i klartekst at dette finnes. Alle i samfunnet må lære av den våkenheten og det ansvaret AUF har vist, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB etter markeringen på Utøya.

LES OGSÅ: - Nå hviler ansvaret på våre skuldre. Det er vår generasjonskamp

Mandag morgen var det sprayet et hakekors på 22. juli-minnesmerket i Tønsberg. Mandag ettermiddag ble to menn i 20-årene pågrepet for ugjerningen.

– Høyreekstrem terror

I sin tale slo Støre fast at gjerningsmannen var alene om terrorhandlingene for åtte år siden, men ikke om holdningene.

– Det som skjedde 22. juli, var høyreekstrem terror, der hensikten var å ramme Arbeiderpartiet gjennom å ramme AUF. Noen ganger blir 22. juli nærmest omtalt som en naturkatastrofe. Men det var ett målrettet angrep – terror mot vår bevegelse, sa Ap-lederen fra talerstolen.

LES KRONIKK: «Det kjem eit nytt 22. juli. Det må jo det»

Han sier til NTB at det hvert år er sterkt å være på Utøya.

– Det er likevel en verdig minnestund. De problemstillingene som er oppe i tiden, kommer også opp på Utøya, sier Støre.

– Historien om ungdommer

Blant de andre talerne var AUF-leder Ina Libak og leder Lisbeth Kristine Røyneland av Den nasjonale støttegruppen. I tillegg bidro Merete Stamneshagen fra støttegruppen med diktopplesning, mens artist Hanne Sørvaag sto for musikalske innslag.

– Oppgjøret med disse holdningene er ikke over. Holdningene lever videre i vårt samfunn. Det er vondt å tenke på, men de gjør det. Oppgjøret må tas i vårt samfunn, og alle har et ansvar. De øverste lederne har et ekstra stort ansvar for å si fra om hvor grensen går for hvordan man kan snakke, sier Libak til NTB.

Libak var en av de mange AUF-erne som befant seg på Utøya for åtte år siden. Hun ble selv skutt fire ganger.

– Lett å tro det aldri kan skje

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg var Ap-leder og statsminister da terroren rammet. Han var også i år til stede på 22. juli-markeringen på Utøya.

– Det er vondt å være her, men også fint. Det er vondt å minnes de som mistet livet, men fint å være sammen med så mange berørte som minnes dette sammen, sier han til NTB på kaia på Utøya.

Den viktigste lærdommen man kan ta med seg i forbindelse med terrorangrepet, er for ham å verne om demokratiet og friheten.

– Hvis ungdom ikke tør å dra på sommerleir, eller hvis en folkevalgt regjering ikke kan fungere fordi kontorene blir bombet, da er grunnstammen i demokratiet vårt rammet, sier Stoltenberg.

Blomsterkrans og navneopplesning

Etter talene ble det minnemarkering på kaia, hvor navnene på alle de 77 som ble drept 22. juli 2011, ble lest opp. Statsminister Erna Solberg (H) deltok også i markeringen og la på vegne av regjeringen ned blomsterkranser ved kaia.

Trompetist Magnus Aannestad Oseth fremførte «Til ungdommen» – Nordahl Griegs kjente dikt som ble satt til musikk av Otto Mortensen.

Av de 77 personene som døde 22. juli i 2011, ble 69 av dem drept på Utøya, som ligger i Tyrifjorden i Buskerud.

På forsiden nå