Boris Johnson ny statsminister i Storbritannia

Lover å levere brexit 31. oktober

Boris Johnson ble som ventet valgt til ny leder for De konservative i Storbritannia. Han tar over etter Theresa May og blir også landets neste statsminister.

Boris Johnson er Storbritannias neste statsminister.  Foto: TOBY MELVILLE/NTB

Saken oppdateres.

- Levere brexit, samle landet og slå Jeremy Corbyn.

Det lovet Boris Johnson det konservative partiet og nasjonen i sin første tale etter at det ble klart at han blir ny statsminister i Storbritannia.

I en energisk tale, som understreket 31. oktober som brexit-dato, prøvde han å oppildne partifellene med at framtiden ikke er så mørk og dyster for den nye Tory-lederen som flere eksperter har hevdet.

- Som en søvnig gigant skal vi våkne og fri oss fra de lenkene av lav selvtillit, sa Johnson.

USAs president Donald J. Trump var raskt ute med gratulasjon:
Opposisjonslederen Jeremy Corbyn dundret løs på Twitter etter Johnsons tale:EU ser fram til samarbeid

– Vi ser fram til å arbeide konstruktivt med statsminister Boris Johnson for å legge til rette for ratifiseringen av utmeldingsavtalen og oppnå en ordnet brexit, sa EUs brexit-forhandler Michel Barnier i en Twitter-melding da resultatet av toryenes ledervalg var klart tirsdag.

Barnier nevnte ikke Johnsons påstand om at utmeldingsavtalen må reforhandles. EUs sjefforhandler sa imidlertid at Brussel vil være villig til å bearbeide en politisk tekst som følger med utmeldingsavtalen med britene.

EU-ledere har gjentatte ganger slått fast at de ikke kommer til å gjenåpne noen forhandlinger om den 585 sider lange juridiske avtaleteksten.

LES OGSÅ: Adresseavisens saker om brexit

Overlegen Johnson-seier

Johnson var soleklar favoritt i lederkampen som startet da May varslet sin avgang for to måneder siden. May kunngjorde at hun ville gå av etter flere forgjeves forsøk på å få Parlamentet til å vedta hennes utmeldingsavtale med EU.

Johnson har sagt at han vil ta Storbritannia ut av unionen når fristen går ut 31. oktober – enten det foreligger en avtale eller ikke. Han har sagt at han vil reforhandle avtalen May kom fram til, og som Parlamentet har avvist flere ganger, men både unionen og flere medlemsland har gjort det klart at det er uaktuelt å gjøre vesentlige endringer.

Den tidligere utenriksministeren og London-ordføreren var en av ti kandidater som meldte seg på i kampen om ledervervet. Etter flere avstemninger i parlamentsgruppen, gikk han og utenriksminister Jeremy Hunt videre til uravstemning blant partiets medlemmer.

Johnson fikk 92 153 stemmer, mot 46 656 for Jeremy Hunt. Resultatet ble kunngjort av Cheryl Gillan fra den såkalte 1922-komiteen, som har vært med på å organisere ledervalget.

Etter å ha vunnet kampen om ledervervet, kommer Johnson formelt til å overta som statsminister onsdag.

Intern motstand

Selv om Johnson slo Hunt med god margin, må han belage seg på motstand også i egne rekker når han tar over.

Flere ledende toryer har advart Johnson og sagt at han kan få et kort liv ved makten dersom han fortsetter å være like uforsonlig i brexit-spørsmålet, der han er på kollisjonskurs med Parlamentet, skriver The Guardian. I de mange avstemningene som har vært om veien ut av EU, ble det klart at nasjonalforsamlingen ikke var innstilt på å forlate unionen uten noen avtale.

Forlater skipet

Flere regjeringsmedlemmer har på forhånd varslet at de ville trekke seg så fort det ble klart at Johnson overtar etter May. Utviklingsminister Rory Stewart – som var en av lederkandidatene tidligere i prosessen – finansminister Philip Hammond og justisminister David Gauke har alle gjort det klart at de ikke vil sitte i Johnsons regjering.

Statssekretær Alan Duncan i utenriksdepartementet ville ikke engang vente til Johnson var valgt, men trakk seg mandag. Han ville også ha en hastedebatt i Underhuset om støtten til Johnson – eller mangelen på dette. Forslaget, som blir oppfattet sin en ganske aggressiv handling, ble avvist av Underhusets leder, John Bercow.

Statssekretær Anne Milton i utdanningsdepartementet trakk seg etter Mays siste regjeringsmøte tirsdag, bare minutter før resultatene av uravstemningen ble lest opp.

Finansuro

Men det er ikke bare intern og politisk uro den nye lederen må forholde seg til. Finansmarkedene er nervøse, fordi de anser en hard brexit som mer sannsynlig med Johnson ved roret. Uten en avtale vil forholdet til EU være uavklart, noe som blant annet vil gå ut over handel og samferdsel.

– Det er mye som antyder at det kommer til å være veldig turbulent i månedene som kommer, sier seniorstrateg Richard Falkenhäll i banken SEB til det svenske nyhetsbyrået TT.

Er det noe finansverdenen ikke liker, er det usikkerhet, og helt siden det ble klart at Johnson kunne bli Mays arvtaker, har markedet vært negativt. Det klareste tegnet på det er at pundet er svekket, noe flere analytikere tror vil fortsette.

– Det er helt klart knyttet til Boris Johnson og frykten for en utmelding uten avtale. Finansmarkedet er urolig for hvordan dette skal gå, sier Morten Lund i Nordea.

På forsiden nå