Siktede latterliggjøres for «feilet terrorhandling»

Mannen som er siktet for drap og drapsforsøk etter moskéskytingen og drapet i Bærum lørdag, henges ut i ekstreme nettfora som en mislykket terrorist. Det tror terrorforsker kan virke avskrekkende på andre.

Saken oppdateres.

Mannen som er siktet for drap og drapsforsøk i Bærum lørdag ettermiddag, la ut meldinger i sosiale medier og på diskusjonsforum for høyreekstreme, det skriver Aftenposten.

Den siktede 21-åringen hedret i et innlegg publisert på nett kort tid før angrepet flere massemordere og tok til orde for å fortsette det han beskriver som en rasekrig i den virkelige verden.

Ifølge politiet har han over tid gitt uttrykk for ekstreme holdninger og skal ha uttrykt sympati for blant annet Vidkun Quisling. Politiet etterforsker saken som et terrorforsøk.

LES OGSÅ: Forsvarer: – Han vil fortsatt ikke snakke med politiet

– Mobbes for ikke å ha gjennomført

Cathrine Thorleifsson er forsker ved C-rex – Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo. Hun har fulgt ulike tråder i nettsamfunnet, også det den siktede skal ha brukt.

– Hatet hans har fått næring gjennom et transnasjonalt nettsamfunn som er en samlingsplass for hvite nasjonalister. Det beskrives som en «plattform for total ytringsfrihet». Den siktede har tydelig vært motivert av antisemittiske og islamfiendtlige ideologier, sier Thorleifsson.

Hennes neste forskningsprosjekt ser på det alternative høyremiljøet i USA, populært omtalt som alt-right, og deres koblinger til Europa. Nettsamfunnet har ifølge Thorleifsson flere millioner brukere som deler innlegg anonymt. Hun forteller at mange av dem oppfordrer til vold.

I etterkant av angrepet har flere medlemmer beskrevet skytingen som en «feilet terrorhandling». De mener at den siktede var dårlig forberedt og beskriver ham som en «feilet terrorist». «Some people aren’t made to kill. He probably freaked out», skriver en av brukerne.

– Mange mobber ham for at han ikke klarte å gjennomføre, sier Thorleifsson.


Fakta om moskéskytingen og drapet i Bærum

* Lørdag ettermiddag klokken 16.07 meldte politiet om skyting på Al-Noor Islamic Centre i Bærum.

* Personen som ringte inn, snakket veldig dårlig norsk, og politiet oppfattet ikke først trusselnivået som veldig høyt.

* Da politiet ankom moskeen, fikk de kontroll på én gjerningsmann. Mannen – en ung norsk statsborger tidlig i 20-årene – ble pågrepet med hjelp fra personer tilknyttet moskeen. Han er siktet for drapsforsøk for hendelsen.

* To våpen ble funnet inne i moskeen, men det er foreløpig ikke bekreftet hva slags våpen det er snakk om. Politiet har bekreftet at flere skudd ble avfyrt inne i moskeen.

* Ingen ble alvorlig skadd i skyteepisoden, men en mann som tilhørte moskeen ble sendt til sykehus med lettere skader.

* Lørdag kveld rykket politiet ut med store styrker til en adresse på Eiksmarka i Bærum. Der fant de en ung kvinne død. Dødsfallet ble satt i sammenheng med hendelsen ved moskeen tidligere på dagen.

* Mannen i 20-årene er siktet for drap på kvinnen, som ifølge politiet er stesøsteren til den siktede mannen. Mannen har hatt tilhold i boligen der kvinnen ble funnet død.

* Politiet uttalte lørdag kveld at de hadde funnet flere innlegg fra gjerningsmannen på internett, og at dette vil bli undersøkt videre. De har ennå ikke oversikt over gjerningsmannens motiv.

* Hendelsen ved moskeen blir etterforsket som et forsøk på en terrorhandling, og politiet sier de vurderer fortløpende om de skal utvide siktelsen.

* Det ble gjennomført et kort avhør av siktede natt til søndag, men han ønsket ikke å forklare seg for politiet. Det vil bli gjort nytt forsøk på avhør i løpet av søndag, ifølge politiet.

* Søndag blir høytiden id feiret blant norske muslimer, og store politistyrker har møtt opp utenfor moskeer over hele landet – som et forebyggende tiltak.

(Kilder: NRK, VG, Dagbladet, Aftenposten, politiet)


Søken etter en sterk maskulin identitet

Hun mener det er liten tvil om at nettsamfunnet bidrar til dehumanisering av minoriteter og migranter, men tror imidlertid ikke at fjerning av nettsamfunnet på lang sikt vil hindre disse ideologiene i å spre seg.

– Vi må adressere de strukturelle grunnene til at unge menn tiltrekkes av høyreekstrem ideologi i utgangspunktet, sier hun.

Cathrine Thorleifsson er forsker ved C-rex – Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo  Foto: Andreas Kleiberg

Thorleifsson tror søken etter en sterk maskulin identitet er en viktig forklaring på at mange unge menn blir en del av slike nettsamfunn.

– Det handler mye om menn som opplever seg marginalisert i storsamfunnet.

– Søker anerkjennelse

– Det er ikke noe nytt at wannabe-terrorister henter inspirasjon fra andre terrorister som har utført politisk vold og skytemassakre. Det nye er at det har oppstått ekstreme fora som ikke har noen begrensninger i forherligelse av vold, voldtekt og terror, og der høyreekstreme massemordere dyrkes som helter, sier Tore Bjørgo.

Han er professor ved Universitetet i Oslo og på Politihøgskolen, og leder for Senter for ekstremismeforskning (C-REX).

Bjørgo sier mange dyrker det ekstreme innholdet på nettstedene, noen gjør det med en viss ironi, mens andre igjen ikke tar innholdet på alvor.

– På fora kommer det tydelig frem at de som har gjennomført terror, skytemassakre og drept mennesker, gjerne flest mulig, blir hyllet. Som Anders Behring Breivik og Brenton Tarrant. Nye voldsutøvere prøver å vinne anerkjennelse ved å legge ut planer og manifester, sier Bjørgo.

Professor Tore Bjørgo sier at det finnes ekstreme nettfora der det ikke er noen begrensninger i forherligelse av vold, voldtekt og terror  Foto: signe dons

 

Tarrant er australieren som skjøt og drepte 51 muslimer i to moskeer i Christchurch, på New Zealand i mai i år.

Bjørgo sier det motsatte nå skjer med den siktede mannen fra Bærum.

– Han latterliggjøres fordi han ikke klarte å streame hendelsen live, han drepte ingen i moskeen og han ble dessuten overfalt og stoppet av to andre. Det kan virke avskrekkende på andre som leker med tanken på å utføre slike ugjerninger, sier Bjørgo.

Terrorforskeren sier det er grunn til å være årvåken mot flere slike hendelser i Norge og at det er viktig at samfunnet sikrer moskeer og andre utsatte objekter.

- Hvit raseideologi

– Vi har hatt flere angrep rundt om i verden basert på raseideologi, hvit nasjonalisme og høyreekstremisme. Spørsmålet er om disse kan settes i sammenheng og kan indikere en global trend, sier Sondre Lindahl. Han er terrorforsker og førsteamanuensis i statsvitenskap ved Høgskolen i Østfold.

Han sier det er skummelt og alarmerende at unge mennesker verden rundt deltar på slike chattefora.

– Slik det ser ut, har de tatt opp ideologien «the great replacement» og tatt opp narrativen at den hvite rase er under press. Det er bekyringsverdig at voldspotensialet ligger latent hos så mange, sier Sondre Lindahl.

På forsiden nå