Philip Manshaus møtte forslått i retten

Philip Manshaus (21) som er siktet etter moskéskytingen og drapet i Bærum lørdag, bar preg av slagsmålet i moskeen da han ankom tingretten.

Philip Manshaus bar preg av at han ble overmannet av flere personer i bærumsmoskeen etter skytingen. Siktede etter moskéskytingen framstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Manshaus forsvarer, Unni Fries (t.v)  Foto: Vidar Ruud/ NTB scanpix

Saken oppdateres.

– Han har ikke erkjent straffskyld, og for øvrig har han benyttet seg av retten til å ikke forklare seg, sier Fries til et kobbel journalister i Oslo tinghus.

På spørsmål om han samtykker til fengsling, svarer hun følgende:

– Han samtykker ikke, og han har begjært seg løslatt.

Fries vil ellers ikke kommentere forhold rundt saken.

Oslo tingrett kommer med sin kjennelse over politiets fengslingsbegjæring etter moskéskytingen rundt klokka 16 mandag.

Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører og ble avsluttet rundt klokka 14.30 mandag.

Samtykket til fotografering

Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus ankom fengslingsmøtet i Oslo tinghus med merker og hevelser etter slagsmålet i moskeen han angrep.

21-åringen bar tydelig preg av basketaket mellom ham og personene som overmannet ham da han gikk inn i Al-Noor Islamic Centre i Bærum lørdag, etter å ha avfyrt skudd. Basketaket skal ifølge NRK ha vart i om lag 20 minutter, før politiet kom.

Ikledd blå joggedress og med blåveiser rundt begge øyne snudde han seg mot publikum og smilte før retten ble satt. Manshaus meddelte på forhånd at han ville samtykke til fotografering.

Før terrorangrepet lørdag la en person i Manshaus' navn ut om lag 20 bilder, som angivelig skal vise Manshaus i ulike aldre, fra han var nyfødt til i dag.

Påtalemyndigheten vil be om fire ukers varetektsfengsling, hvorav to i full isolasjon, i tillegg til medieforbud og brev- og besøksforbud. Han er siktet for terror, og for drapet på sin 17 år gamle adopterte stesøster.

Utvidet siktelsen

Politiet bekreftet mandag morgen at siktelsen mot Manshaus etter moskéskytingen og drapet i Bærum lørdag utvides til å også omfatte en terrorhandling.

Dermed er han nå siktet for drap og terrorhandling, etter først å ha vært siktet for drap og drapsforsøk. Han er siktet for å ha drept sin 17 år gamle stesøster, som lørdag ble funnet død i boligen de to delte.

Manshaus' forsvarer, advokat Unni Fries, opplyser til NTB at 21-åringen ikke erkjenner straffskyld.

Fengslingsmøtet finner sted i Oslo tingrett mandag klokken 13. Påtalemyndigheten begjærer lukkede dører av hensyn til fare for bevisforspillelse, da Manshaus til nå har valgt å ikke avlegge forklaring.

Påtalemyndigheten ber om fire ukers varetektsfengsling med full isolasjon, medieforbud og brev- og besøksforbud.

LES OGSÅ: Dette vet vi om den siktede

Ekspert: Ikke overrasket over moské-skytingen

- Moskéskytingen i Bærum var et forsøk på en terrorhandling, sa politiet søndag

Dette er et bilde siktede Philip Manshaus selv la ut på nett før angrepet på Al-Noor Islamic Center moskéen i Bærum. Han er også siktet for å ha drept sin stesøster.   Foto: Privat/NTB Scanpix

På forsiden nå