Manshaus forklarte seg om drapsåstedet og ruten til moskeen lørdag

Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus (21) ble lørdag avhørt på nytt. Temaet var drapsåstedet og reiseruten til moskeen.

Saken oppdateres.

Oslo politidistrikt opplyste i 16.15-tiden at lørdagens avhør var avsluttet. Det startet rundt klokken tolv og varte i om lag tre og en halv time med pauser, opplyser politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby i Oslo politidistrikt

– Temaet har vært åstedet i Eiksmarka og reiseruten derfra og til moskeen, sier Kraby.

Kraby sier det sannsynligvis vil gjøres nye avhør til uken, og at Manshaus vil vente med å ta stilling til spørsmålet om judisiell observasjon.

Første avhør fredag

Det første avhøret fredag varte i fire og en halv time, og ifølge politiet avga han en detaljert forklaring, og han erkjente de faktiske forhold.

– Han har forklart seg detaljert om motivet for å utføre handlingene og også om de to åstedene. Han har gitt oss viktige detaljer i vår etterforskning, sa Kraby sent fredag kveld.

Han ønsket ikke å gå i detalj om Manshaus' forklaring.

– Men vi er veldig fornøyd med den forklaringen som er gitt. Det er veldig verdifullt for vår etterforskning, sa han til NTB.

– Samarbeidsvillig

Manshaus er siktet for terror etter at han sist lørdag tok seg inn i Al-Noor-moskeen på Skui i Bærum og løsnet skudd. Han er også siktet for å ha drept sin stesøster Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17).

Mandag ble Manshaus varetektsfengslet i fire uker, hvorav to uker i full isolasjon, i tillegg til medieforbud og brev- og besøksforbud.

Politiet og 21-åringens forsvarer, advokat Unni Fries, bekreftet fredag at Manshaus erkjenner de faktiske forhold både når det gjelder moskéangrepet og drapet på stesøsteren. Ifølge Fries nekter han imidlertid fortsatt straffskyld.

Ifølge Fries var klienten hennes samarbeidsvillig under fredagens avhør. 21-åringen ville først ikke forklare seg for politiet, men han ombestemte seg torsdag ettermiddag.

Unni Fries sier lørdag til NTB på vei ut av politihuset at avhøret har gått greit. Hun ønsker ikke å gå nærmere inn på hva klienten har forklart.

To hovedteorier

Rundt 50 politifolk etterforsker drapet på Ihle-Hansen og angrepet på Al-Noor-moskeen. En sentral del av etterforskningen skjer på ulike forumer og kanaler på internett.

– Vi antar at det er der mye av hans radikalisering har funnet sted, sa Kraby torsdag.

Han bekreftet fredag at motivet for angrepet hadde vært ett av temaene i avhøret.

Politiadvokaten har opplyst at politiet har to hovedteorier om hvorfor Ihle-Hansen ble drept.

– Den ene teorien er at Ihle-Hansen oppdaget hva broren var i ferd med å gjøre og forsøkte å stoppe ham. Den andre teorien er at drapet er direkte knyttet opp mot etnisitet, sa Kraby torsdag.

– Ubegripelig

Samtlige av Manshaus' familiemedlemmer er nå avhørt. Politiet har også avhørt flere i hans omgangskrets og vitner som har meldt seg i saken, ifølge Kraby.

I en uttalelse fra bistandsadvokat Vibeke Hein Bæra fredag kveld, sitert av NRK, sier Manshaus' far at han synses det som har skjedd, er dypt tragisk og ubegripelig.

– Jeg forstår ikke hvem det er som står bak en slik hjernevask av unge mennesker og får dem til å utføre slike grusomme handlinger, sier han.

På forsiden nå