Artisten Anne Grete Preus er død

Anne Grete Preus preget norsk musikkliv i 40 år. Natt til søndag døde hun etter en tids sykdom, skriver NRK.

Natt til søndag døde Anne Grete Preus etter en tids sykdom.   Foto: Gitte Johannessen

Saken oppdateres.

Ifølge NRK døde artisten Anne Grete Preus etter en tids sykdom, bekrefter hennes manager Rune Lem. Hun ble 62 år gammel.

– Anne Grete var en praktfull artist og et nært og sjenerøst menneske. Vi som var nær henne sørger nå, sier Lem til NRK.

Hall of Fame

«Millimeter» ble en av hennes mest kjente albumer. Det ble gitt ut i 1994. Samme år ble hun tildelt tre Spellemannspriser, for årets kvinnelige artist, årets album og årets hit. En av hennes mest kjente låter er «Månens elev» fra nettopp dette albumet.

I 2013 ble artisten tildelt hedersprisen under musikkprisutdelingen, og hun ble også innlemmet i Rockheim Hall of Fame i Trondheim.

LES OGSÅ: Anne Grete Preus fikk rungende applaus da hun entret scenen som innlemmet i Rockheim Hall of Fame

- Vil bli dypt savnet

Mona Olsen har vært prosjekt- og presseansvarlig for Preus de siste 13 årene. Hun sier at Preus vil bli dypt savnet.

– Det er mange av oss som har jobbet med henne lenge. Hun var et ekstremt varmt og inkluderende menneske, sier Olsen til NTB.

Preus er en av de første artistene plateselskapet Warner signerte da hun fikk platekontrakt for rundt 30 år siden. Kollegaen gjennom mange år sier hun lenge har visst at Preus har vært syk, men at hun hadde håpet at utfallet av sykdommen skulle bli et annet.

– Hun er en artist som har betydd mye for mange, også de som ikke kjente henne. Hun hadde et stort engasjement også utenfor musikken. Jeg tror det er mange som har det tungt i dag, sier Olsen.

Avlyste konserter

I 2007 fikk Preus nyresvulst. Før sommerne ble alle konsertene hennes avlyst etter at hun ble syk på nytt.

Preus har vært åpen om hvordan livet forandret seg etter sykdommen. I et intervju til NRK sa Preus, like etter at sykdommen ble oppdaget, at den tiden man har i livet må man ta godt vare på.

LES OGSÅ: Spellemanns hederspris til Anne Grete Preus

På 1970- og 80-tallet var hun med i rockebandene Veslefrikk og Can Can. Hun ga ut totalt ti soloalbum etter at hun debuterte som soloartist i 1988.

Inspirert av Bjørneboe

I 1986 spilte Preus hovedrollen i Centralteatrets oppsetning av Jens Bjørneboes «Til lykke med dagen». Hans forfatterskap ble en gjenganger hos Preus. I 1988 ga hun ut sitt første soloalbum, «Fullmåne», hvor hun hadde tolket Bjørneboes tekster. Hun har tonesatt flere av diktene hans, deriblant «Mitt hjerte».

I høst skulle Preus på turné med forestillingen «Bjørneboe & jeg», men før sommeren ble alle konsertene hennes avlyst etter at hun ble syk på nytt.

I 2018 ble hun tildelt Anders Jahres Kulturpris for sitt virke som sangpoet.

– Å synge om hverdagen er ikke den største kunsten, men det er det å synge sant om livet, tørre å ta bort den forskjønnende glasuren. Det er første og siste bud i all kunst. Og det er det vanskeligste av alt. For det vanskeligste av alt er å ikke bedra seg selv», sa hun i takketalen da hun i mottok prisen.

På forsiden nå