Norge bruker millioner på å få Frode Berg hjem

Norge bruker flere millioner kroner på å få spiondømte Frode Berg hjem fra Russland. Målet er å få ham hjem før frigjøringsjubileet i Finnmark i oktober.

Saken oppdateres.

Det sier en kilde med tilknytning til Utenriksdepartementet til NRK.

25. oktober markeres 75-årsdagen for Russlands frigjøring av Øst-Finnmark i Kirkenes. Både Russlands utenriksminister Sergei Lavrov, kong Harald og statsminister Erna Solberg (H) deltar i markeringen.

Frode Bergs advokat, Brynjulf Risnes, mener jubileet legger press både på Norge og Russland.

– Det er klart at under jubileet vil man helst snakke om andre ting enn Frode Berg. Jeg vil tro det er interesse på begge sider for å få dette ut av verden før den tid, sier Risnes.

NRKs kilde, som står nært prosessen, har lang og bred erfaring i norsk utenrikstjeneste. Han mener ressursbruken for å få Berg hjem er like stor som i Moland- og French-saken. Den saken kostet Utenriksdepartementet minst 11 millioner kroner.

Ifølge kilden er arbeidet særlig vanskelig på grunn av det anstrengte forholdet mellom Norge og Russland, Norges sanksjoner mot Russland og ulikt syn på utviklingen i Ukraina.

Utenriksdepartementet sier til NRK at Bergs sak håndteres på den måten UD mener er best egnet for å ivareta hans interesser, og at UD jobber langs ulike spor.

(©NTB)

På forsiden nå