Seks personer omkom i helikopterulykke:

Nå starter undersøkelsene etter helikopterulykken i Alta

Etterforskere fra politiet og havarikommisjonen vil søndag morgen starte sine undersøkelser etter helikopterstyrten i Alta lørdag ettermiddag.

Alta kommune har satt kriseledelse som koordinerer kommunens ressurser. Det er kriseteam på Kvenvikmoen og det er opprettet pårørendesenter på Alta helsesenter med leger og sykepleiere. Samt en pårørendetelefon.  Foto: Alta kommune

Saken oppdateres.

Seks personer omkom i helikopterulykken i Alta lørdag. Det opplyser Finnmark politidistrikt søndag morgen.

- Passasjeren som ble sendt til Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø, døde som følge av skadene. Rundt kl. 20.40 lørdag ble også den siste personen som var savnet, funnet omkommet i helikopteret. Det betyr at alle de seks som var om bord, mistet livet i ulykken, skriver politiet i en pressemelding.

I tillegg til de fem personene fra Alta mistet piloten, som var svensk statsborger, livet.

Helikopteret brant kraftig etter ulykken, og politiet melder at det derfor kan ta noe tid å hente ut og identifisere de omkomne.

Politiet har bedt ID-gruppa til Kripos om bistand.

Starter etterforskningen

Direktør William J. Bertheussen ved Statens Havarikommisjon forteller til Altaposten at havarikommisjon har ankommet ulykkesstedet og har startet arbeidet med å sikre informasjon.

 

– Det er imidlertid altfor tidlig å si noe om ulykken. Vi vil gjøre de nødvendige undersøkelsene utover søndagen og morgendagen for å få oversikt og kan koordinere det videre arbeidet.

Bertheussen opplyser at arbeidet på stedet er krevende og at undersøkelsene kommer til å ta tid.

– Det har vært brann og eksplosjon i tillegg til et krevende terreng på ulykkesstedet.

Satt ut vakter

Etter at den siste av de seks i helikopteret var blitt funnet og redegjort for lørdag kveld, ble det satt opp vakthold ved vraket ved fjellet Skoddevarre i Alta. Søndag morgen vil etterforskere starte arbeidet med å finne årsaken til den tragiske ulykken.

Et av Helitrans Airbus AS 350-helikopter i lufta.  Foto: NTB scanpix

 

– Kriminalteknikere fra politiet og tre eksperter fra Kripos vil i tillegg til personer fra havarikommisjonen være med opp til stedet der helikopteret ligger, opplyser operasjonsleder Leo Johansen i Finnmark politidistrikt til NTB søndag morgen.

Hovedredningssentralen for Nord-Norge har bekreftet at fire personer omkom, og én person ble kritisk skadd etter ulykken som skjedde i Kvenvik-området, sørvest for Alta, ved 17-tiden lørdag ettermiddag. Det var i alt seks personer i helikopteret, men den siste ble det opplyst var redegjort for ved 20.40-tiden lørdag kveld, meldte VG sent lørdag kveld.

Festivalen avlyst

Ulykken skjedde i forbindelsen med at det under festivalen Høstsprell, ble tilbud de besøkende helikopterturer med selskapet Helitrans for å se området fra lufta for 500 kroner per person. De planlagte helikopterturene ble etter hva festivalen selv opplyste om på Facebook-siden, forsinket med en time til klokka 16. En time senere var flere vitner til ulykken.

– Vi fulgte med helikopteret som svirret rundt, og plutselig ser vi at det flyr rett i fjellet, forteller Gørill Føleide til NRK.

Hun var sammen med mannen og tre andre venner ute og spilte golf på Kvenvikmoen da ulykken skjedde.

– Det begynte å brenne og vi skjønte at vi hadde vært vitne til noe vi ikke hadde lyst til å være vitne til. Det var helt forferdelig å se, sier Føleide.

Etter ulykken ble festivalen avlyst.

– Kveldens konserter er avlyst på grunn av helikopterulykken. Det er dypt tragisk, det som har skjedd, og vi er alle i sjokk. Festivalledelsen har nå fokus på å ivareta våre gjester og involverte her på festivalen på best mulig måte. Festivalledelsens tanker går nå til pårørende, skrev ledelsen for festivalen på Facebook.

Kommunen mobiliserte

Også det kommunale kriseteamet i Alta kommune ble etablert lørdag kveld.

– Det er en trist dag, det finnes ikke ord som kan beskrive det jeg føler nå. Nå skal vi vise den varmen som bor i Alta-samfunnet og slå ring om de berørte. Denne ulykken preger hele lokalsamfunnet og vil gjøre det i lang tid. I dag har vi hovedfokus på dem som er rammet, uttalte ordfører Monica Nielsen.

Søndag kveld blir Nordlyskatedralen i Alta holdt åpent fra klokka 18 for dem som ønsker å samles der eller som har behov for å snakke med noen.(©NTB)

På forsiden nå