Høyre og Frp reagerer sterkt på Støres oljefondsbudskap

Oljefondet er et politisk redskap, mener Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre (Ap). Uttalelsen får både Høyre og Frp til å steile.

Saken oppdateres.

– Vi må begynne å venne oss til å si at vårt pensjonsfond er et politisk redskap, sa Støre på Zerokonferansen onsdag.

– Til nå har vi ikke turt å si det, fordi vi ikke skal drive politikk med pensjonsfondet, og det er veldig mange ting jeg mener vi ikke skal gjøre, men det er klart at 10.000 milliarder kroner er politikk: Måten det blir investert på, retningen som blir satt. Så den diskusjonen mener jeg Norge kan ta, sa Ap-lederen ifølge VG.

Det var Teknisk Ukeblad som først omtalte saken.

«Bort fra ansvarlig linje»

Frp-leder Siv Jensen mener uttalelsen er farlig og uansvarlig. Finansministeren mener Støre nå skal bruke fondet som et politisk instrument og dermed går bort fra den ansvarlige linjen til tidligere statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg.

– En av de viktigste grunnene til at oljefondet har gjort det så bra, er at det ikke brukes politisk, og at det skal søke etter best mulig avkastning, sier hun til VG.

Høyres finanspolitiker på Stortinget Mudassar Kapur kaller Støres budskap «et dramatisk linjeskifte fra Arbeiderpartiet».

– Dersom vi sier at oljefondet er et politisk redskap, blir dette fort utenrikspolitikk og slik at politikerne må ta stilling til enkeltinvesteringer og investeringer i enkeltland, sier han til NTB.

– Oljefondets suksesshistorie skyldes en forutsigbar og upolitisk forvaltning, hvor målet er høyest mulig avkastning innenfor en moderat risiko, ifølge Kapur.

– Politiske beslutninger

Støre tar imidlertid til motmæle mot kritikken.

– Forvaltningen og bruken av et pensjonsfond på 10.000 milliarder kroner eiet av folket, handler selvsagt om politikk. Å si dette er ikke uansvarlig, tvert imot handler det om å ta ansvar for hvordan pensjonsfondets penger brukes og forvaltes, sier han til NTB.

Støre viser til at det foreligger en rekke politiske beslutninger om hvordan oljefondet skal forvaltes, i form av etiske retningslinjer og hva fondet skal investeres i og ikke.

– Selvsagt er dette politikk, sier han.

– Vi tok ikke fondet ut av kull for å tjene penger på det, men fordi det var rett at vårt pensjonsfond ikke investerer i kull, som verden må begrense. Det klart at dette var en politisk beslutning, og det skal vi være stolte av.


(©NTB)

På forsiden nå