Forsvarstopp: Russland varsler ikke øvelser

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) avviser at Russland har krenket norsk territorium, men understreker at det er flere faktorer som gjør dem usikre.

Saken oppdateres.

Russerne har ikke krenket norsk territorium, verken på land, i luften eller til havs, sier generalløytnant og sjef i FOH, Rune Jakobsen. Han innrømmer likevel at det finnes problematiske faktorer, skriver Dagbladet.

– Russland varsler ikke øvelser, slik de etter internasjonale forplikter er pålagt. For å unngå varslingsplikten lager de mange små øvelser slik at de unngår de internasjonale forpliktelsene om varsling og invitasjon av internasjonale observatører, sier han.

– Urovekkende

At russerne ikke varsler om militære øvelser, er meget urovekkende, mener Høyres forsvarspolitiske talsperson på Stortinget, Hårek Elvenes.

– Russlands øvingsmønster er dessuten blitt mer offensivt enn tidligere. Russland øver på å nekte Nato å operere i Østersjøen, Nordsjøen og Norskehavet. Vi så det senest under øvelsen Ocean Shield, sier Elvenes til NTB.

Han mener at norsk nærvær i nordområdene er viktig for å hindre en økende stormaktsrivalisering i norske nærområder.

– Vi trenger sterkere tilstedeværelse i disse områdene med flere fartøyer. Den nye langtidsplanen for Forsvaret bør ivareta dette, sier Elvenes.

Russerne har skapt nytt system

FOH-sjefen understreker at forholdet mellom den russiske nordflåten og de norske styrkene i nord er profesjonelt og korrekt. De siste årene har de russiske styrkene også utviklet seg i nye retninger, ifølge Jakobsen.

– Vi ser også at russerne på forholdsvis kort tid har utviklet en militær mobilitet. I løpet av få år har de klart å skape et system hvor tropper og militært materiell flyttes raskt over store distanser, noe de ikke var i stand til for få år siden, sier han.

Jakobsen påpeker at russerne har en forståelig defensiv kapasitet, men også en offensiv kapasitet.

– Dagens virkelighet er at det er vanskelig å tolke russerne. Framtiden er uforutsigbar, sier generalløytnanten.

(©NTB)

På forsiden nå