Flere smitteområder - strengere karantenekrav

Helsedirektoratet sier at alle som har vært i et område med vedvarende smitte, bør holde seg hjemme fra jobb og skole.

Helsedirektør Bjørn Guldvog og områdedirektør i FHI Geir Bukholm under en pressebrief med Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet om koronavirus-situasjonen i Norge lørdag kveld.  Foto: Fredrik Hagen Scanpix

Saken oppdateres.

Det kom fram på pressekonferansen om koronasmitten i Norge lørdag kveld.

Det er nå 147 registrerte koronasmittede fordelt på alle fylkene. 34 har fått påvist smitte det siste døgnet, en av disse er den første fra Nordland.

Også de nye tilfellene er hjemmeisolert og følges opp av den lokale helsetjenesten. Ingen av dem er alvorlig syke eller innlagt på sykehus.

LES OGSÅ: Helsedirektoratet vurderer å innføre karantene for turister fra Nord-Italia

Til sammen er 89 blitt smittet i forbindelse med reise til Italia, mens fire personer er smittet på reise til Østerrike.

– Vi har nå en intens innsats med smitteoppsporing i samarbeid med kommunehelsetjenesten som er berørt i de enkelte tilfeller, sier områdedirektør Geir Bukholm i Folkehelseinstituttet (FHI).


Fakta om koronaviruset

* En ny type koronavirus ble i desember oppdaget i Wuhan i Kina. Byen har 11 millioner innbyggere og er hovedstad i Hubei-provinsen.

* Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.

* Over 80 prosent får milde symptomer. Risikoen er aller størst for eldre og syke.

* Verdens helseorganisasjon (WHO) betegner situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise.

* 26. februar ble det første tilfellet av viruset bekreftet i Norge.

* Totalt er 25 personer smittet av koronavirus i Norge. 12 av de 25 tilfellene er i østlandsområdet, inkludert fem ansatte ved Oslo universitetssykehus og én lærer ansatt ved Etterstad videregående skole i Oslo. Ni av tilfellene er i Vestland, to i Agder, ett i Rogaland og ett i Tromsø. Ingen av dem er alvorlig syke.

* Alle de 25 smittede har tilknytning til smitte i utbruddsområder i utlandet. De er alle hjemmeisolert og følges opp av lokal helsetjeneste i sine respektive kommuner.

* Ullevål sykehus har innført nye karanteneregler på 14 dager for ansatte som har vært i smitteområder. De nye reglene vil berøre mellom 150 og 160 ansatte ved sykehuset. Antallet kommer trolig til å stige noe.

Kilde: Folkehelseinstituttet, NTB


Lørdag ble det påvist tre nye smittede i Trøndelag, alle på Frosta. Trondheim kommune hadde testet flere fredag, men alle prøvene var negative. Det er nå 18 smittede i Trøndelag.

Utvidet smitteområde

FHI har nå utvidet listen over områder med utbredt smitte til å gjelde alle regioner nord for Roma.

– Dette betyr at de som kommer hjem fra disse områdene, skal være oppmerksomme på symptomer som hoste, luftveisproblemer og feber 14 dager etter hjemkomst, sier Bukholm.

LES OGSÅ: NTNU-forskere kan ha funnet medisiner som hjelper mot koronaviruset

– Videre må helsepersonell som har vært på reise i disse områdene, holde seg borte fra jobb i 14 dager etter hjemkomst, sier han videre.

Dropp jobb og skole

Helsedirektoratet sier på sin side at alle som har vært i et område med vedvarende smitte, bør holde seg hjemme fra jobb og skole.

Folk som jobber i helsevesenet, bør nå droppe håndhilsing fullstendig, råder helsedirektør Bjørn Guldvog.

Neste oppdatering om koronasituasjonen kommer etter planen søndag kveld.

Her kan du lese flere saker om koronaviruset.

På forsiden nå