Fremdeles mange kommuner uten påvist koronasmitte

131 av 356 kommuner i Norge har ennå ikke fått påvist koronasmitte.

Saken oppdateres.

Det skriver Dagbladet, som har samlet inn tall fra kommunene.

Ifølge deres oversikt er Viken fylke verstingen. Her har hele 48 av 51 kommuner fått påvist koronasmitte. I motsatt ende av tabellen finner vi Nordland fylke, som har fått påvist smitte kun i 18 av 44 kommuner.

Vefsn kommune i Nordland med sine 13.278 innbyggere, er den største kommunen som fremdeles ikke har fått påvist smitte.

For å få en idé på hvor store mørketallene er, har professor i epidemiologi Lars Johan Vatten ved NTNU skissert spredningen av viruset i landsbyen Vo, ved Venezia. Der ble hele befolkningen testet etter det første kjente italienske koronarelaterte dødsfallet. Da kom det fram at tre prosent av befolkningen i byen testet positive.

Skulle de samme tallene gjelde i Oslo ville 21.000 av byens 700.000 innbyggere være smittet, sammenlignet med de 989 bekreftede smittede nå på lørdag. Ifølge Vatten er det derfor vanskelig å vite om det faktisk er noe smitte i de kommunene uten registrerte tilfeller.

Han har imidlertid ingen tro på at er en hensikt ved å teste de med milde eller moderate symptomer, så lenge man ikke tester hele befolkningen.

– En stor del av smitten foregår blant smittede som ikke aner at de er smittet. De er kilden til de såkalte «mørketallene».

På forsiden nå