Nederlag for KrF: Stortinget har vedtatt historiske endringer i bioteknologiloven

Stortinget har sagt ja til flere endringer i bioteknologiloven. KrF kjempet til siste slutt for å få stoppet lovendringene, men mislyktes.

Kari Elisabeth Kaski (SV), Frp leder Siv Jensen og Heidi Nordby Lunde (H) hilser på hverandre igjennom pleksiglass, i Stortinget under debatten om den nye bioteknologiloven.   Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Tirsdagen vedtak betyr at det blir tillatt med eggdonasjon, assistert befruktning for enslige, tidlig ultralyd og blodprøven NIPT, som kan avsløre skader og sykdommer på fostre tidlig i svangerskapet.

Det var i utgangspunktet Arbeiderpartiet, SV og Fremskrittspartiet som gikk sammen for å sikre flertall for endringene.

De tre partiene har et knapt flertall på 86 representanter – én stemme mer enn flertallsgrensa i Stortinget.


Endringer i bioteknologiloven

Dette er blant endringene i bioteknologiloven som Frp, Ap og SV er enige om:

* Eggdonasjon skal bli tillatt

* Assistert befruktning skal bli tillatt for enslige

* Tidlig ultralyd og blodprøven NIPT skal gjøres tilgjengelig for alle. Testen gjør det mulig å avlese mulige kromosomfeil som Downs syndrom tidlig i svangerskapet.

* 1. juli skal det åpnes for utvidet lagring av befruktede egg og lagring av kjønnsceller på ikke-medisinsk grunnlag.

* Nedfryst sæd fra avdøde skal bli tillatt å bruke i assistert befruktning dersom dette er i tråd med avdødes ønske.

* De tre partiene inngikk det såkalte Bioteknologiforliket 2020 i april. Tirsdag skal Stortinget behandle saken. De tre partiene har sammen flertall på Stortinget.

* KrF kjemper mot forslagene. I regjeringsplattformen fikk KrF vetorett i bioteknologispørsmål og satte en stopper for eggdonasjon, som regjeringen egentlig hadde vedtatt å åpne opp for.


Stortinget tok stilling til lovendringene i fullsatt sal, med nyinstallert pleksiglass til 225.000 mellom stolene for å sikre smittevernet.

Det var KrF som insisterte på fullsatt sal under avstemningen. KrF håpet i det lengste at utbrytere fra Frp skulle bidra til å vippe flertallet. Men det skjedde ikke.

LES OGSÅ: Stemmedrama om ny bioteknologilov

Høie advarte

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) advarte spesielt mot NIPT-testen da han tok ordet på tampen av debatten.

– Dette er en test, på lik linje med alle andre tester, som vil gi svar. Men det er også en test med ganske store utfordringer, og den vil også gi mange falske positive svar, advarte Høie.

– Det vil være veldig mange gravide i Norge som gjennom NIPT-testen vil få beskjed om at de har et foster som trolig har utviklingsavvik, der dette ikke vil være tilfelle, sa han.

Utbrytere

Enkelte representanter fra regjeringspartiene valgte å bryte med regjeringens linje, blant dem Venstres Ketil Kjenseth og Høyres Marianne Synnes Emblemsvåg. Kjenseth stemte for alle opposisjonens liberaliseringsforslag, med unntak av NIPT-test for alle.

Emblemsvåg sa hun stemte for eggdonasjon og assistert befruktning for enslige.

– Denne kamelen går det ikke an å svelge, sa hun.

På forsiden nå