Én av fire får smertestillende på resept

Hver fjerde person som bor i Norge fikk minst ett smertestillende legemiddel på resept i 2019, viser en ny rapport fra Folkehelseinstituttet.

Saken oppdateres.

Andelen som får svake smertestillende legemidler, som paracetamol, øker, mens andelen som får såkalte NSAID-legemidler, går noe ned, skriver FHI.

Legemidler i sistnevnte kategori gjelder blant annet Ibux og Ibuprofen. Totalt har 15 prosent fått utlevert NSAID-legemidler, mens 11 prosent har fått svake smertestillende som paracetamol. 10 prosent har fått utlevert et opioid. Andelen opioidbrukere er stabil. Noen har fått legemidler fra flere av disse gruppene, så samlet sett fikk 24 prosent av befolkningen minst et smertestillende legemiddel på resept. Det gjelder 28 prosent av kvinner og 20 prosent av menn.

– Denne utviklingen er i tråd med anbefalingen om forsiktig bruk av NSAIDS på grunn av økt blødningsrisiko og andre bivirkninger fra mage og tarm, sier seniorrådgiver Hilchen Thode Sommerschild i Folkehelseinstituttet.

(©NTB)

På forsiden nå