Regjeringen med nye råd om munnbind

Regjeringen anbefaler at folk i Oslo og Indre Østfold fra mandag bruker munnbind i kollektivtrafikken når det er fullt og umulig å holde én meters avstand.

Helseminister Bent Høie (H) under pressekonferansen.  Foto: Trond Reidar Teigen

Saken oppdateres.

Både engangsmunnbind og tøymunnbind kan brukes, opplyser Helsedepartementet.

Barn som går på barnetrinnet (1. – 7. klasse) og de som er yngre enn dette, anbefales ikke å bruke munnbind. Barn under to år skal ikke bruke munnbind i det hele tatt.

- Tyder ikke på nasjonal oppblussing

Utviklingen av koronasmitte i Norge tyder foreløpig ikke på en nasjonal oppblussing, ifølge Folkehelseinstituttet.

De tre siste ukene har det vært en økning i antall meldte tilfeller i Norge, men også økning i testaktiviteten. Andelen positive blant de testede har økt til 0,88 prosent, heter det i risikorapporten som ble lagt fram fredag.

Unge voksne og voksne under 50 år har de tre siste ukene utgjort om lag to tredeler av tilfellene. Bare seks kommuner hadde flere enn ti tilfeller siste uke.

– Vi mener utviklingen foreløpig ikke tyder på en nasjonal oppblussing. Da ville vi ha forventet en høyere andel positive prøver og mange flere tilfeller ville blitt oppdaget med den kraftige økningen i testing som har vært siste uke. Vi ville også ha forventet at flere kommuner fant mange tilfeller, heter det i rapporten.

Anbefales ikke på skoler

Munnbind anbefales ikke for barn og ungdom, heller ikke i kollektivtrafikken.

– Vi anbefaler ikke bruk av munnbind på skoler. Dette gjelder både elever og ansatte i barneskole, ungdomsskole og videregående skole. Det samme gjelder for barn og ansatte i barnehager, hetter det i en pressemelding fra Folkehelseinstituttet.

I situasjoner utenom skolen der munnbind anbefales, for eksempel på buss og trikk, gjelder dette kun for elever fra ungdomsskolealder og eldre.

På forsiden nå