Nakstad: – Kan vi slå ned smitten, kan vi fortsette å gå på jobb og skole i høst

Tross at koronapandemien nå herjer i en rekke europeiske land, hadde assisterende helsedirektør Espen Nakstad et optimistisk budskap til befolkningen tirsdag.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad på pressekonferanse om koronasituasjonen.  Foto: Jil Yngland / NTB

Saken oppdateres.

– Det er bare 18 personer som ligger på sykehus med covid-19 i Norge. Utbruddet er fortsatt håndterlig. Vi kan lykkes med å ha kontroll hvis vi holder ut, sa Nakstad på en pressekonferanse tirsdag.

Den fungerende assisterende helsedirektøren viste til de lokale utbruddene i byer som Oslo og Bergen.

– Om vi klarer å slå ned smitten, kan vi sannsynligvis fortsette å gå på jobb og skole i høst, i motsetning til i veldig mange andre land, sa han.

I tillegg til fordeler som at barn kan drive fritidsaktiviteter nesten som normalt, at arbeidsledigheten ikke vil øke, og at planlagt helsehjelp vil kunne gjennomføres, mener Nakstad at det vil føre til at folk ikke går like lei.

– Vi blir ikke like lei av smitteverntiltakene, rett og slett fordi det vil være færre av dem, sa han.

Karanteneregelverket forenkles

Reglene for innreisekarantene og smittekarantene blir identiske og samles i en felles bestemmelse. Reglene for innreisekarantene blir dermed litt strengere.

– Målet med forenklingene er å gjøre det lettere for folk å følge karantenereglene. Jeg er nok i tvil om at det er kompliserte regler som har skylden for at noen dropper karantene eller ikke følger reglene. Men hvis det skulle være sånn, har vi nå ryddet opp, sa helseminister Bent Høie (H) på regjeringens koronapressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Har man vært i kontakt med en smittet eller på reise i et rødt land, skal man dermed være i karantene i ti dager.

– Det betyr at du ikke skal gå på jobb eller skole, ikke oppsøke steder med mange mennesker. Du skal heller ikke ta offentlig transport, sa Høie.

Endringene trådte i kraft tirsdag ettermiddag.

Strammer inn på unntak

Helseministeren opplyste også at regjeringen strammer inn på unntak fra karanteneplikten, blant annet for samfunnskritisk personell.

– Unntaket for personell i samfunnskritiske funksjoner strammes inn fordi vi er redd for at dette har blitt brukt for mye fordi arbeidsgivere ikke har planlagt godt nok, sa Høie på pressekonferansen.

Han sa at personell i slike funksjoner nå bare får unntak fra karantenereglene dersom det er strengt nødvendig for å sikre forsvarlig drift av virksomheten, eller dersom det ikke er tid for å gjennomføre tester.

Flypersonell må testes

Flypersonell får unntak fra innreisekarantene, men det kreves test hver sjuende dag dersom de forlater flyet på jobb i røde land for å unngå innreisekarantene.

Videre får arbeidstakere fra Finland samme unntak for arbeidstakere fra innreisekarantene som arbeidstakere fra Sverige allerede har, men fra nå gjelder det kun pendlere med krav om testing hver sjuende dag.

På forsiden nå