Venstre kan bli ja-parti mot veteranenes vilje

Både Trine Skei Grande og Odd Einar Dørum har vunnet EU-kampene på landsmøtene de to siste tiårene, men denne helgen blir Venstre et parti som sier ja til EU.

Saken oppdateres.

Venstres landsstyre har innstilt på at partiet skal si ja til norsk EU-medlemskap på sikt, og en uformell opptelling TV 2 har gjort av delegatene viser at flertallet heller mot å støtte innstillingen.

Flertallet i fem av elleve fylkeslag er positivt innstilt til å si ja til norsk EU-medlemskap, blant dem noen av de største fylkeslagene som Oslo og Viken.

Nei og nei

Avtroppende partileder Trine Skei Grande vil ikke at Venstre skal gå inn for norsk EU-medlemskap på landsmøtet til helgen.

– Jeg mener det er feil av Norge å gå inn nå. Norsk økonomi er i så omvendt syklus av Europa at det å ikke kunne ha en egen pengepolitikk vil gjøre oss svakere, sier hun til TV 2.

Odd Einar Dørum, som var Venstres leder i åtte år i to perioder på 80- og 90-tallet, er enig med Grande.

– Jeg tilhører mindretallet i landsstyret som ønsker å stoppe ved EØS-avtalen, sier Dørum til TV 2.

De yngste sier ja

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark vil ha en ny folkeavstemning om EU.

– Det er ingen under 43 år som har fått delta i en folkeavstemning om EU. Nå må min generasjon også bli hørt, sier han.

Påtroppende Venstre-leder Guri Melby sa torsdag til NTB at hun ønsker å gå i en helt annen retning enn forgjengeren i EU-spørsmålet.


– Jeg har vært ja-menneske hele tiden. Jeg mener at et parti som er opptatt av internasjonalt samarbeid, og ikke minst opptatt av å løse utfordringer knyttet til klima og migrasjon, må si ja til et forpliktende europeisk samarbeid.

(©NTB)

På forsiden nå