Busstreiken er over

De første bussene vil være i gang fra klokken 12.

Busser ved St. Olavs hospital.  Foto: Morten Antonsen

Saken oppdateres.

Partene samlet seg hos Riksmekleren klokka 12 onsdag. Samtalene har fortsatt gjennom natten, og etter 19 timer kom meldingen om at streiken er over.

– Vi har mer enn doblet det opprinnelige tilbudet fra arbeidsgiver. Det gis generelle tillegg på til sammen 5,50 kroner, samt 1 krone som fagbrevtillegg i 2020, uttaler forbundsleder i Yrkestrafikkforbundet Jim Klungnes i en pressemelding.

Over 8000 bussjåfører landet over la ned sitt arbeid, og streiken rammet hele landet i fem dager.

LES INNLEGGET: Vi krever kun det vi har blitt lovet, ikke noe mer

- Måtte godta løsningen

Foreningsleder Bernt-Erik Skjetne i Norsk Jernbaneforbund har over 220 medlemmer i Trøndelag som har vært i streik.

- Våre medlemmer har fått beskjed om at streiken er over og skal ikke være til hinder. Men trafikken vil nok ikke være i gang før 12.00, det er ikke bare å ta ut en buss og begynne å kjøre, sier han.

Skjetne er selv ikke fornøyd med oppgjøret, men sier inntrykket er todelt. Han sier oppgjøret er bra sammenlignet med andre fag som har hatt sine oppgjør

- Vi måtte godta løsningen som ble lagt fram, ellers hadde vi risikert en tvungen løsning som ville gitt et dårligere oppgjør. Flertallet i fagforeningen sa derfor ja. Men jeg er usikker på hvordan medlemmene lokalt vil se det, sier Skjetne.

Helsetilsynet overvåket streiken

Striden i busskonflikten handlet blant annet om at arbeidstakerorganisasjonene mener at lønnsavstanden fra bussjåfører til industriarbeidere er blitt stadig større de siste årene.

Det har også blitt lagt stor vekt på arbeidstidene til sjåførene, som ofte jobber såkalte delte skift, og at en pålagt sikkerhetssjekk ofte er ubetalt.

Flere har kritisert streiken fordi den kan gjøre det mer trangt om plassen i den øvrige kollektivtrafikken, noe som kan være uheldig i en pandemisituasjon. Helsetilsynet har siden streiken startet overvåket om den har satt liv og helse i fare, men har ikke konkludert med at den har det.

LES OGSÅ: – I Trondheim virket det som om streiken til å begynne med kom litt som julekvelden på kjerringa

På forsiden nå