Slik er regjeringens juleråd

Regjeringen opprettholder anbefalingen om at man kan ha inntil fem gjester til over nyttår, men åpner for unntak på to av dagene til inntil ti gjester.

Oslo 20201202. Statsminister Erna Solberg (t.h.), helse- og omsorgsminister Bent Høie og kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og holder pressekonferanse om koronasituasjonen og julefeiring. Helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet er òg til stede. Foto: Jil Yngland / NTB  Foto: Jil Yngland

Saken oppdateres.

Regjeringen holder pressekonferanse om koronasituasjonen og julefeiring nå.

- Julen er jo en tid for nærhet, ikke avstand. Vi vil at alle skal få feire jul med så mange som mulig av de man ønsker rundt seg. Det fortjener vi, ikke minst i år. Samtidig er vi bekymret for at julefeiringen skal føre til mer smitte i samfunnet. Vi ønsker ikke å starte det nye året med stigende smittetall og nye innstramminger i januar. Det vil ingen av oss, sier statsminister Erna Solberg.

Hovedregelen er at man begrenser det antallet mennesker man har sosial kontakt med gjennom hele perioden, og ikke minst i førjulstiden.

LES OGSÅ: Fem nye personer smittet av koronaviruset i Trondheim

Basert på råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet har regjeringen besluttet følgende tiltak for julen:

  • Du må fortsatt begrense det totale antallet mennesker du har sosial kontakt med gjennom hele perioden, og ikke minst i førjulstiden.
  • Vi opprettholder anbefalingen om at man kan ha inntil 5 gjester til over nyttår.
  • På to av dagene åpner vi for inntil 10 gjester. Det betyr altså inntil 10 gjester på julaften og nyttårsaften, eller to andre dager som man velger selv i løpet av perioden.
  • Det må alltid være minst en meters avstand mellom alle som ellers ikke bor sammen. Dette gjelder både når man sitter til bords, når gavene deles ut og når julekakene kommer fram.
  • Klarer du ikke å gjennomføre juleselskapet med minst en meters avstand hvis du inviterer 10 gjester, må du invitere færre.

Fraråder reiser utenlands

Hvis du kommer fra områder med høy smitte, bør du holde to meters avstand til folk i risikogruppen.

Anbefalingene gjelder for hele landet, men Solberg sier at de som bor i kommuner med strengere tiltak må forholde seg til dette.

LES OGSÅ: - Det kan bli en ganske heavy situasjon

- Regjeringen anbefaler å unngå unødvendige reiser innenlands og utenlands. Reiser i julen kan for mange, med rette, sies å være nødvendige. Alternativet ville vært en jul uten familien, sier heleminister Bent Høie.

Men reiser man til et rødt land, må man i ti dagers karantene når man kommer hjem. Reiser til hytta er greit, så lenge man overholder øvrige smittevernråd.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie.  Foto: Ørn E. Borgen. NTB SCANPIX

 

Åpner for kirkevandring

Regjeringen åpner for at folk får slippe inn i kirkerommet i julen i det de kaller en kirkevandring, forutsatt at det er mulig å holde avstand.

Kirkevandring betyr at folk får komme inn i kirkerommet, tenne et lys, og høre på musikken som spilles.

Forutsetningen er at det legges til rette for at det alltid er mulig å holde avstand til hverandre, at det ikke er mer enn 50 stykker til stede samtidig og at man registrerer hvem som går ut og inn av kirken.

Det forutsetter også at kirken er stor nok til at alle smittevernreglene kan overholdes.

Samvær med begge foreldrene

Avslutningsvis minnet statsministeren om at foreldre ikke må glemme at de er de viktigste personene i sine barns liv, også ungdommen.

– Jeg sier dette nå, med håp om at mange finner ro til gode samtaler og hyggelige ting å gjøre sammen i julen. På tvers av generasjoner.

– Og la meg presisere: Barn og unge med skilte foreldre bør få samvær med begge foreldrene sine, som normalt, gjennom juleferien.

På forsiden nå