Guldvog om ny virusvariant: Det kan være at det eksisterer i Norge

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier han er bekymret for den nye varianten av koronaviruset.

Oslo 20201103. Helsedirektør Bjørn Guldvog på regjeringens pressekonferanse om kornavirus-situasjonen. Foto: Terje Pedersen / NTB  Foto: Terje Pedersen

Saken oppdateres.

– Vi må ta høyde for at viruset kan finnes i flere europeiske land allerede. Det kan også være at det eksisterer i Norge, sa helsedirektør Bjørn Guldvog under regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen mandag.

– Derfor må jeg innrømme at jeg er bekymret for den situasjonen som vi nå er i, la Guldvog til.

Han sier at de endringene i koronaviruset man ser i Storbritannia er litt større enn det man har sett tidligere. Likevel presiserte han at selv om det muterte viruset ser ut til å smitte raskere, bør det ikke påvirke effekten av vaksinen.

– Vi jobber nå sammen med Folkehelseinstituttet for å lage et robust system som i størst mulig grad skal sørge for at vi kan stå imot det muterte viruset, dersom det også kommer fra andre land enn Storbritannia, sier han.

Registeringsplikt

Alle personer som fra mandag 21. desember reiser inn i Norge, må registrere seg for å bedre smittekontrollen. Det har regjeringen bestemt.

Alle som skal til Norge, må registrere informasjon om blant annet navn, kontaktopplysninger, karantenested og eventuelt arbeidsgiver. Hovedregelen er at alle som skal passere grensen, også norske statsborgere, skal registrere seg, opplyser regjeringen på sine nettsider.

Endringene i covid-19-forskriften trådte i kraft klokken 12 mandag 21. desember.

I påvente av en digital løsning, er ordningen papirbasert.

– Dette systemet vil ha stor nytteverdi for helsesektoren i smittevern- og smittesporingsarbeidet, men også for politiet og Arbeidstilsynet i jobben deres med å ettergå brudd på karantenebestemmelser, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) i pressemeldingen.

På forsiden nå