Pressekonferanse om koronasituasjonen:

- Faren er ikke over

På en pressekonferanse klokka 15 onsdag sa helseminister Bent Høie at vi må forberede oss på at mange tiltak blir videreført etter 19. januar.

Oslo 20210113. Justis- og beredskapsminister Monica Mæland og helse- og omsorgsminister Bent Høie på pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge. Helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg er og tilstede. Foto: Terje Pedersen / NTB Helseminister Bent Høie, pressekonferanse 13. januar 2021.  Foto: Terje Pedersen NTB/Scanpix

Saken oppdateres.

Testing og registrering av folk som kommer fra utlandet, smittetall, nye tiltak, vaksine, dagpenger og situasjonen for studenter, var blant de mange temaene da justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H), helse- og omsorgsminister Bent Høie (H), arbeids-og sosialminister og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) og direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet deltok onsdag.

Oslo 20210113. Justis- og beredskapsminister Monica Mæland og helse- og omsorgsminister Bent Høie på pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge. Helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg er og tilstede. Foto: Terje Pedersen / NTB  Foto: Terje Pedersen

Midtnorsk debatt: Korona-barna kommer til å lide. Det vet vi allerede nå

- Alle må teste seg ved innreise

Monica Mæland startet pressekonferansen med situasjonen på grenseovergangene.

- Norge er blant de landene i Europa med strengeste testregimer på grensa. Det har hatt effekt, sier justis- og beredskapsministeren. Regjeringa kommer med krav om obligatorisk test ved innreise til Norge.

- Jeg skjønner at det kommer reaksjoner på at folk reiser inn i landet uten å teste seg. Det reagerer jeg også på, sier hun og minnet om at det er lovpålagt å teste seg når folk kommer fra utlandet. Dermed er det straffbart å la være. Alle innreisende med få unntak skal i karantene, minnet Mæland om.

- De som ikke tester seg og registrerer etter 24 timer fra innreise, risikerer saftige bøter, opptil 20 000 kroner.

- Det er for mange som ikke registrerer seg og for mange som bruker papirskjema og ikke digitale løsninger, sa justisministeren. Hun lovte også bedre skjema som skal gjøre det umulig å ikke registrere persondata.

Om portforbud-forslaget sa hun at det ikke er aktuelt å innføre portforbud nå, men:

- Det er viktig at vi er forberedt og at vi utreder muligheten.

Mæland sa også at regjeringa oppretter et nasjonalt telefonsenter for å hjelpe kommunene med å følge opp alle reisende inn til landet. Helsedirektoratet har fått i oppdrag å drive senteret.

- Det skal beherske flere språk og skal lette kommunenes arbeid med å redusere importsmitte og hindre spredning av mutert virus, sa hun.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland(H)  Foto: Terje Pedersen / NTB

Faren ikke over

Bent Høie sa at smittetallene har gått ned, men faren er ennå ikke over:

- Vi startet 2021 med å oppfordre folk om å sette det sosiale livet på pause. Nye tall viser at befolkningen ble med på krafttaket. Mange satte det sosiale livet på vent. Det nye året startet ikke slik vi ønsket. Smittetallene var rekordhøye, men smittetallene nå er på vei ned. Det ser ut som om de strenge tiltakene har nyttet.

Den siste uka av det gamle året sa 48 prosent av befolkningen at de hadde hatt maksimum fem nærkontakter. Den første uka i 2021 hadde 74 prosent bare fem nærkontakter eller færre. Høie sier dette viser at folk er med på krafttaket, men sa også at faren for enda en smittebølge er stor.

Han understreket at mange land opplever stadig nye rekorder i antall smitte, antall alvorlig syke og antall døde av koronasykdommen. Helseministeren advarte nordmenn om at dette fører til at tiltakene må fortsette.

- Vi vet for lite om effekten av hvert enkelt tiltak. Vi må vurdere effekten av de samlede tiltakene, sa han.


LES OGSÅ: Helsedirektøren i Trondheim med gladnyhet: - Lenge siden vi så dette tallet

Noen tiltak blir videreført

Høie minnet om at dagens inngripende reguleringer gjelder ut 19. januar. Vi må regne med at disse tiltakene må videreføres. Han hadde også gode nyheter med at folk følger smittevernreglene og at hele 83 prosent av befolkningen sier ja til å ta vaksinen. Det er Bent Høie glad for. Han fortalte at dronning Sonja og kong Harald har latt seg vaksinere i dag.

Han sa også at vaksinekøen er på vei ned.

I neste uke vil det ikke lenger være behov for å spare vaksinedoser når flere mottar sin andre dose av koronavaksinen, opplyste helseministeren.

Norge har valgt å sette av vaksiner for å sikre at den siste dosen av koronavaksinen er tilgjengelig til alle som har fått første dose. Det er gjort i tilfelle det oppstår problemer med produksjonen eller distribusjonen.

– Neste uke har vi bygd opp det lageret vi trenger. Fra da behøver vi ikke å holde av ytterligere doser. Da begynner vi også å sette av dose nummer to på dem som allerede har blitt vaksinert, sa Høie og fortsatte:

– Det betyr flere doser til kommunene de neste ukene.

R-tallet går ned

Antall registrerte smittetilfeller økte med 19 prosent i forrige uke. Men smittetallet R har falt. Det sa direktør for Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg på pressekonferansen. Hun sa at R-tallet nå er 1,2. Det betyr at hver smittet i snitt smitter 1,2 nye mennesker.

Ifølge den nye ukesrapporten ble det registrert 4.589 smittede i uke 1. Det er en økning på 19 prosent fra foregående uke. Samtidig har rekordmange personer testet seg – antall tester økte med hele 70 prosent fra uke 53 til uke 1.

Andelen positive tester falt fra 3,6 prosent i uke 53 til 2,5 prosent i uke 1.

  Foto: Terje Pedersen

Se Adresseavisens oversikt over koronasituasjonen i Trøndelag her

Helsepersonell blir vaksinert

Camilla Stoltenberg fortalte at risikogrupper og helsepersonell er prioritert i vaksinekøen. Bortimot 40 prosent av vaksinedosene som blir satt i januar, blir gitt til helsepersonell, sa hun.

- Vaksinens effekt er først og fremst mot alvorlig sykdom og død. Vi vet ikke om den hindrer smitte, men tror den gjør det, sa hun. Stoltenberg sa at vaksinasjonen i Norge nå går etter planen.

– Det betyr at det er kontrollert, det er effektivt, og det er raskt. Det har gått langsommere enn i noen andre land de første ukene. Framover vil vi bruke alle dosene, og vi vil være trygge på at vi kan gjennomføre hele veien fordi vi har et beredskapslager, sier FHI-sjefen.

Hun sier videre at det i dag blir holdt igjen nok vaksine til at alle vaksinerte får dose to.

Hun oppfordrer folk til å laste ned smitte-stopp-appen. Det vil gjøre smittesporingen mer effektivt.

Forlenger forhøyer dagpengesats

Arbeids-og sosialminister Henrik Asheim (H) er også med på pressekonferansen. Han sa at regjeringa foreslår å forlenge forhøyet dagpengesats for permitterte og arbeidsledige, samt støtteordninger for selvstendige og frilansere, til 1. juli.

– Smittesituasjonen og koronatiltakene gjør at arbeidsmarkedet sannsynligvis vil være vanskelig for mange en stund til. For å gjøre situasjonen mer håndterbar for de koronaledige mener vi det er fornuftig å forlenge den midlertidige ordningen med forhøyet dagpengesats, sier statsråden.

LES OGSÅ: Arbeidsledigheten øker kraftig i Trøndelag - ber om nye støtteordninger

Statsråd Henrik Asheim (H) på vei inn til pressekonferansen. Monica Mæland kommer rett bak ham.  Foto: Terje Pedersen / NTB

Tiltak for studenter som sliter

Henrik Asheim som også er statsråd for forskning og høyere utdanning sa også på spørsmål fra studentavisa StudVest i Bergen at regjeringa jobber med en økonomisk kompensasjon til studenter som har havnet i økonomisk trøbbel fordi de for eksempel har mistet deltidsjobben sin. Han slo fast at mange studenter har hatt en tung høst og at også våren kan bli vanskelig for mange.

- Vi jobber med en ordning der alle studentene skal få et tilbud på campus én dag i uka. I tillegg bevilger vi til sammen 30 millioner kroner til tiltak for studenter som har det vanskelig, sa Asheim.

LES OGSÅ: Slik vil de redde en knestående serveringsbransje

På forsiden nå