Norge får færre vaksiner i en periode fremover

Legemiddelselskapet Pfizer melder fredag at det blir reduserte vaksineleveranser til Norge fra neste uke.

Saken oppdateres.

Folkehelseinstituttet opplyser å sine nettsider fredag at Pfizer, som leverer vaksiner til Norge, reduserer leveransen til Norge og Europa fra neste uke og i en periode fremover.

FHI har tatt høyde for situasjonen med et beredskapslager, og kan dermed levere som planlagt til kommuner og helsetjenester, skriver FHI.

LES OGSÅ: I Oslo har massevaksinasjonen startet - i Trondheim er ambisjonen å få det til før sommeren

7800 færre doser

– For Norge betyr dette i første omgang at vi får 7800 færre doser i uke tre, enn det Pfizer tidligere hadde meldt om, sier smitteverndirektør i Folkehelseinstituttet, Geir Bukholm, på FHIs nettside.

FHI hadde forventet at det kom 43 875 vaksinedoser fra Pfizer neste uke, nå ser det ut til at det blir 36 075 nye doser.

- Det lageret vi nå har vil kunne kompensere for en reduksjon i de planlagte leveransene i noen uker fremover hvis det er behov for dette, sier Bukholm.

LES OGSÅ: - Tenk om vi glemmer noen, og så blir de syke. Det hadde vært forferdelig trist

Ønsker massevaksinasjon

Helse- og velferdsdirektør i Trondheim kommune, Helge Garåsen sier at det er vanskelig å si noe om hvilken påvirkning dette kan ha for Trondheim.

- Vi har ikke fått noen varsel på hvor mange vaksiner vi får etter uke fire, så det er vanskelig å kommentere det, sier han til Adresseavisen.

Foreløpig vet ikke kommunen hvor mange doser som blir tildelt etter januar.

- Utfordringen er at vi ikke får gjort de store vaksinasjonene vi ønsker hvis det er små leveranser, da får vi kun vaksinert små risikogrupper, sier Garåsen.

- Egentlig er dette en positiv sak, da det gir flere vaksiner på sikt, sier kommunedirektør i Trondheim kommune, Morten Wolden.

LES OGSÅ: Arild fikk den første koronavaksinen i Trondheim

Øker produksjonskapasiteten

Reduksjonen skyldes en omlegging av produksjonen hos Pfizer i forbindelse med en oppgradering av produksjonskapasiteten. Når oppdrageringen er gjennomført, vil de kunne øke sin produksjon av vaksinene fra 1,3 milliarder doser i året, til 2 milliarder doser i året skriver FHI.

Det er ikke foreløpig klart nøyaktig hvor lang tid det tar før Pfizer er oppe i maksimal produksjonskapasitet igjen.

Presisering: I en tidligere versjon av denne saken sto det at produksjonen skulle øke fra 1,3 milliarder doser i uken, til 2 milliarder doser i uken. Dette tallet stemmer ikke og FHI har i ettertid endret til at dette til å være fra 1,3 milliarder doser i året, til 2 milliarder doser i året.

Se Adresseavisens store oversikt over koronasituasjonen i Trøndelag her

På forsiden nå