Oslo-området stenges ned:

- De strengeste tiltakene siden 12. mars

Det innføres strenge smitteverntiltak i nabokommunene til Nordre Follo og ni andre kommuner. Det oppjusteres til rødt nivå i barnehager og skoler.

Helsedirektoratet anbefaler nye tiltak for Oslo-området.   Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Saken oppdateres.

Alle butikker, med unntak av matbutikker, apotek og bensinstasjoner, stenges fra klokken 12 lørdag, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet. I tillegg forbys alle arrangementer, folk blir bedt om å holde seg hjemme og personer i risikogruppen bør isolere seg.

Tiltakene gjelder i første omgang til 31. januar, men kan bli forlenget. De kan også bli innført i andre deler av landet.

- Vi innfører nå de strengeste tiltakene siden 12. mars i dette området. På noen områder går vi lenger enn i mars. Dette vil være krevende for mange, men vi gjør det vi kan for å stanse dette utbruddet slik at vi få kontroll og kan slå ned denne virusmutasjonen i Norge, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie på en pressekonferanse lørdag morgen.

LES OGSÅ: Stjørdal ber folk som har vært i Oslo om å teste seg

- Svært alvorlig situasjon

Et ukontrollert utbrudd av den britiske virusvarianten førte til at Nordre Follo fredag stengte ned kommunen. To beboere ved et sykehjem har fått påvist varianten. Begge var over 90 år, og er meldt døde. Utbruddet inkluderer så langt 22 ansatte og 12 beboere, og det er mulig spredning til en barnehage.

Det bor 60 000 i Nordre Follo, og det er stor trafikk til og fra nabokommunene. Den muterte virusvarianten kan ha vært i omløp i flere dager.

I løpet av fredag er det påvist 17 nye positive tilfeller med den engelske mutasjonen. Fem av disse har tilknytning til sykehjemmet i Nordre Follo.

I tillegg er det ifølge FHI avdekket 19 tilfeller i Oslo.

– Dette er en svært alvorlig situasjon, og vi må gjøre det vi kan for å stanse utbruddet. Det er høy mobilitet i området, og et stort antall pendlere fra Nordre Follo til Oslo hver dag. Dersom virusmutasjonen sprer seg i Oslo, vil det være svært vanskelig å forhindre spredning til resten av landet. Regjeringen innfører derfor kraftige tiltak i ti kommuner, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie

Bent Høie orienterte om nye tltak.   Foto: Terje Pedersen NTB/Scanpix

Ti kommuner

Nå innføres det svært strenge tiltak også i nabokommunene til Nordre Follo. Tiltakene gjelder for Enebakk, Frogn. Indre Østfold, Moss, Nesodden, Nordre Follo, Oslo, Vestby, Våler og Ås.

- Vi vil også vurdere tiltak for kommuner rundt dette området, sa Høie på pressekonferansen. Dette vil regjeringen komme tilbake til.

Det innføres rødt nivå i barnehager og skoler, og videregående skoler, universiteter og høyskoler skal ha digital undervisning.

I tillegg til butikker skal også blant annet serveringssteder, treningssenter, biblioteker, museer, kinoer og andre kultur- og underholdningssteder holdes stengt. Det blir påbud om hjemmekontor og påbud om bruk av munnbind. Det blir stans i breddeidrett og alle fritidsaktiviteter.

Det eneste unntaket fra arrangementsforbudet, er begravelser og bisettelser.

- Alle bør unngå besøk hjemme. Aleneboende kan ha besøk av en eller to faste venner eller husstander, sa Høie som ba innstendig om at folk nå følger disse nye reglene.

- Vi vil innstendig be om at ikke noen reiser til andre kommuner. En reise ut av dette området nå kan bidra til det vi sammen skal forsøke å unngå, nemlig at den muterte varianten får spre seg. Jeg håper alle vil være med på dette enorme krafttaket slik at vi har en mulighet til å slå ned denne varianten, sa Høie.

Forberedt på strenge tiltak

Den britiske virusvarianten vurderes å være 50-70 prosent mer smittsom, og er derfor langt vanskeligere å stanse. Den britiske statsministeren sa fredag at viruset er mer dødelig, men Høie sa på pressekonferansen at de ikke har kunnskap om at viruset er mer farlig.

- Hittil har vi hatt informasjon som tyder på at den britiske virusvarianten ikke er farligere enn den vanlige varianten. Så har det kommet noen ny informasjon som kan indikere at det er noe farligere, men ikke svært mye. Dette følger vi hele tiden med på, sa Camilla Stoltenberg, direktør i Folkehelseinstituttet..

- Hvis det muterte viruset sprer seg, vil det være svært krevende å stanse spredning til resten av landet. Dette er en innsats ikke bare for dette området, men for hele landet, manet Høie.

Det er foreløpig usikkert i hvor stor grad mutasjonen har spredt seg til andre kommuner, og situasjonen er uoversiktlig, ifølge departementet.

- Vi kan ikke utelukke at viruset finnes i andre deler av landet. Vi må være forberedt på tilsvarende tiltak også andre steder, sa Høie.

På forsiden nå