Regjeringen innfører strenge tiltak i 15 nye kommuner fra midnatt

– Tiltakene blir i stor grad lik tiltakene i de ti kommunene rundt Oslo, sa Høie under pressekonferansen.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie.  Foto: Jil Yngland

Saken oppdateres.

Søndag kveld la regjeringen frem forslag til smitteverntiltak i kommunene i området rundt de ti kommunene som fikk kraftige tiltak i går.

Helseminister Bent Høie (H) sier søndag kveld at det innføres skjenkestopp og treningssenter må holde stengt i de 15 randsonekommunene på Østlandet.

Helseministeren presenterte søndag kveld regjeringens nye tiltak for de 15 nye kommunene etter utbruddet av den britiske muterte koronavarianten i Nordre Follo.

– Tiltakene blir i stor grad lik tiltakene i de ti kommunene rundt Oslo, sa Høie.

Stenger kjøpesentre og treningssenter

Men noen forskjeller blir det likevel. Blant annet blir det gult nivå i grunnskoler og barnehager, og rødt nivå på videregående skoler. Kjøpesenter må holde stengt, men butikker, serveringssteder, bibliotek og tro- og livssynssamfunn får holde åpent.

Barn og ungdom under 20 år får også lov til å holde på med idrett og fritidsaktiviteter.

Disse tiltakene gjelder

Strengere smitteverntiltak innføres i 15 randsonekommuner fra midnatt. Kjøpesentrene stenges, men skoler og barnehager skal holdes på gult nivå.

Tiltakene i randsonekommunene blir i stor grad lik tiltakene i de ti kommunene der det allerede er innført tiltak, men er ikke like strenge.

* Det opprettholdes gult nivå i barnehager, barneskoler og ungdomsskoler, men oppjusteres til rødt nivå i videregående skoler.

* Serveringssteder, biblioteker, tros- og livssynshus og alle butikker som ikke er en del av kjøpesenter kan holde åpent.

* Offentlige steder og virksomheter der det foregår organiserte fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år, kan også holde åpent, men det skal ikke være fritidsaktiviteter for andre på slike steder.

LES OGSÅ: Trønderske kommuner ber tilreisende fra ti østlandskommuner teste seg

Nedadgående smittekurve

Helseministeren sier smittesituasjonen er uoversiktlig, men at regjeringen tror det er mulig å stanse spredningen av det muterte viruset.

– Vi var heldige og oppdaget dette i en situasjon der vi hadde innført strenge tiltak der nettopp en av grunnene var bekymringen for å få dette viruset til Norge. Derfor har vi nå en nedadgående smittekurve, og gjør at det er mulig å gjøre dette forsøket på å slå ned viruset, sier Høie.

– Den innsatsen folk på Østlandet nå skal gjøre, den gjør de ikke bare for seg selv, men for hele landet, sier helseministeren.

Vinmonopolet åpner igjen

Vinmonopolet skal åpne igjen i de ti kommunene som er berørt av den engelske virusmutasjonen på Østlandet.

Høie kunngjorde søndag at beslutningen om å stenge 45 vinmonopolutsalg reverseres.

– Regjeringen vurderer fortløpende om det er behov for justering av tiltakene, og allerede nå blir det noen justeringer etter råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet, sa Høie.

I tillegg endrer regjeringen noe på hvilke butikker og utsalgssteder som kan holde åpent, i tillegg til matbutikker, apotek og bensinstasjoner.

Det gjelder:

  • Utsalgssteder for dyrefor og andre nødvendighetsartikler for kjæledyr og husdyr.
  • Salgsvirksomhet til landbruk og dyreproduksjon.
  • Lager- og grossist-delen i forretninger som selger til håndverksvirksomhet og lignende.
  • Bandasjister.
  • Optikere.

Definisjonen av matbutikker inkluderer også kiosker, helsekost og andre som i hovedsak omsetter matvarer.

Prioriterer ikke Nordre-Follo i vaksinekøen

Tross utbruddet av den engelske muterte virusvarianten og stort smittetrykk, havner verken Oslo eller Nordre-Follo lenger fram i vaksinekøen.

– FHI endrer foreløpig ikke anbefalingene, sa direktør Camilla Stoltenberg i FHI på regjeringens pressekonferanse om utbruddet i Nordre-Follo søndag kveld.

– Men vi vurderer smittepresset i Oslo og kommunene rundt opp mot kommuner i resten av landet, sa Stoltenberg.

Hun understreket at smitteomfanget av den muterte varianten foreløpig er ukjent, og at tilgangen til vaksiner er begrenset.

– Vi vil snart ha et bedre bilde av utbredelsen i Oslo og kommuner rundt. Da kan vi vurdere om endringer er hensiktsmessig, sa Stoltenberg.

På forsiden nå