Norfund mot strømmen – investerte rekordhøyt i utviklingsland under pandemien

Norfund økte i fjor investeringene i utviklingsland med 20 prosent, til tross for et globalt fall i direkteinvesteringer i u-land med 12 prosent.

Saken oppdateres.

Globale utenlandske direkteinvesteringer (FDI) kollapset i 2020 og falt 42 prosent. Investeringer i utviklingsland falt samlet med 12 prosent, men med store forskjeller – i Afrika var fallet på 18 prosent.

Fallet er som følge av koronapandemien.

Til tross for fallet investerte Norfund (Statens investeringsfond for utviklingsland) for rekordhøye 4,8 milliarder i de samme landene. Det er en økning på 20 prosent fra 2019, da samlede investeringer var på 4 milliarder.

– I en slik situasjon er det særlig viktig at en aktør som Norfund kan investere «mot strømmen», og vi er godt fornøyd med at vi har kunnet bidra på denne måten til å sikre eksisterende arbeidsplasser og å skape nye, sier Tellef Thorleifsson, administrerende direktør i Norfund.

– Mer enn halvparten av Norfunds investeringer var i Afrika, og vi opplevde at vi kunne utgjøre en viktig forskjell her, blant annet gjennom kapital til bedrifter som hadde behov for å investere for å tilpasse seg den nye virkeligheten som følge av covid-19, sier Thorleifsson.

(©NTB)

På forsiden nå