- Vi tror ikke vi kan eliminere denne varianten

Helseminister Bent Høie sier de håper å få bedre oversikt over mutantviruset de nærmeste dagene.

Oslo 20210126. Pressekonferanse om koronasituasjonen med helseminister Bent Høie, kunnskapsminister Guri Melby, helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg i Marmorhallen i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB  Foto: Stian Lysberg Solum

Saken oppdateres.

- Vi håper vi kan slå ned utbrudd av denne varianten, men vi tror ikke vi kan eliminere den, sier Høie.

- Men vi kan komme til et punkt der det ikke er mulig. Da er jobben vår å forsinke den, og beholde kontrollen.

Han viser til at man klarte å stanse smittebølgen etter jul med nasjonale tiltak som folk sluttet opp om. Derfor mener han at man også kan hindre spredningen av den engelske mutasjonen av viruset.

LES MER: 25 spørsmål og svar om den ekstra smittsomme virusmutasjonen

Spredningen avgjør tiltakene

Går ikke det, må det innføres nye tiltak for å forsinke spredningen, varsler regjeringen.

– Da må vi se på nye tiltak for å få kontroll på og forsinke smittespredningen av denne nye, svært smittsomme virusvarianten, sa helseminister Bent Høie (H) på regjeringens koronapressekonferanse tirsdag.

– Hvis det er mulig å slå ned viruset, og det ikke har spredd seg vesentlig utover på Østlandet, kan vi lette på noen av de strenge tiltakene, sa han.

- Siste vi trengte

Guri Melby sier vi har fått en tøff start på året.

- Nok en gang har mange fått hverdagen snudd på hodet. Dette var det siste mange trengte.

Til sammen har 25 kommuner fått strenge tiltak etter at den muterte UK-varianten av viruset ble påvist i Nord Follo fredag.

Hun understreket at regjeringens mål er å skjerme barn og unge mest mulig, samtidig som den må gjøre det den kan for å slå ned smitten.

– Elever som går i 1. til 4. klasse, skal så langt som mulig være fysisk på skolen; full skoledag hver dag. Eldre elever skal være på skolen så mye som mulig, men hvis det er vanskelig, kan de få noe hjemmeopplæring, sa hun.

– Det er viktig å presisere at sårbare barn og unge skal ha et fysisk tilbud på skolen og barnehagen hver dag, uavhengig av om vi er på gult eller rødt nivå. Det gjelder også om barnehagen eller skolen er fysisk stengt, sa statsråden.

LES OGSÅ: Vil ha felles nedstengning hvis mutert koronavirus kommer til regionen

Synkende smittetall

Ellers er Norge er i en god situasjon med nedgang i tallet på koronasmittede, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

Smittetallet er nå synkende for tredje uke på rad.

Stoltenberg understreker at det er de vanlige smitteverntiltakene som er viktigst for å ha kontroll på smitten, enten det er den engelske mutasjonen eller andre varianter av viruset. Det vil si testing, smittesporing, isolering av syke og karantene av nærkontakter og innreisende.

– De tiltakene fortsetter å være avgjørende, sier Stoltenberg.

Hun forventer at det blir avdekket flere som er smittet av den engelske varianten i Nordre Follo enn de 69 tilfellene som til nå er påvist. Hun forventer også at det vil være forgreininger av utbruddet til andre kommuner.

På forsiden nå