Regjeringen viderefører smittetiltak og strammer inn innreiseregler

De nasjonale smitteverntiltakene videreføres, derblant null seriespill i toppidretten. Men regjeringen letter på flere av de knallharde tiltakene i flere av kommunene i Oslo-regionen.

Helseminister Bent Høie vil ikke ta sjanser som fører til at de mer smittsomme virusvariantene sprer seg i landet.   Foto: Stian Lysberg Solum

Saken oppdateres.

De nasjonale tiltakene som ble innført 18. januar, videreføres til midten av februar. Regjeringen åpner heller ikke opp for seriespill i voksenidretten de neste to ukene.

I kommuner rundt Nordre Follo, som er episenter for et stort utbrudd av den fryktede engelske virusvarianten, kommer det imidlertid enkelte lettelser fra onsdag av.

– De nasjonale tiltakene har effekt, og vi ser at smitten går ned i Norge. Men vi må ytterligere ned og kan ikke ta sjanser som fører til at de mer smittsomme virusvariantene sprer seg. Derfor viderefører vi de nasjonale tiltakene fram til midten av februar, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H).

LES OGSÅ: Britisk mutert virus påvist i Trondheim

Lettelser på Østlandet

Den knallharde nedstengningen vil samtidig omfatte færre kommuner enn før.

– Vi har bedre oversikt, men situasjonen er fortsatt usikker. Smittesporing og oppfølging i de berørte kommunene vil gi oss enda bedre oversikt i dagene som kommer, sier Høie.

Det er lettelser for barn og unge som prioriteres.

Lettelsene betyr at skoler og barnehager i Nordre Follo, Oslo, Ås og 14 andre omkringliggende kommuner nå går tilbake til gult tiltaksnivå. Kommunene får med dette tid til å vurdere om de av lokale hensyn har behov for tiltak på rødt nivå.

For universiteter, høyskoler og fagskoler er lokalene fortsatt stengt for studenter og undervisning, og planlagte arrangementer skal utsettes eller gjennomføres digitalt.

Endrer innreiseregler til Norge

Det vil ikke lenger være mulig å komme inn i Norge med en attest på at du har gjennomgått koronasykdom.

Fram til nå har en legeattest på gjennomgått koronasykdom gitt unntak fra kravet til test og karantene ved kryssing av grensa inn til Norge. Ettersom flere har kommet med falske attester, avvikles dette nå.

– En slik attest vil ikke gi unntak for verken obligatorisk test på grensen eller unntak fra karantene. For unntak for smittekarantene må man nå ha en norsk attest, sier Høie.

Takker for tålmodigheten

Høie sier han har stor forståelse for at folk er utålmodige etter å åpne samfunnet igjen, men sier det må gjøres på en forsiktig måte.

– Smitten går stadig nedover, og vi har nå bedre oversikt over situasjonen. Jeg vil takke befolkningen for den store tålmodigheten, og så har jeg stor forståelse for den voksende utålmodigheten, sier Høie.

– Vi kan ikke ta sjanser som gjør at vi mister kontrollen, sier helseministeren.

Høie viser til europeiske land som har åpnet opp raskt, for så å stenge ned igjen etter stigende smittetall.

– Jeg vet at mange synes dette er veldig tungt, og at det er vanskelig å forstå hvorfor vi ikke åpner opp når smitten går ned. Det er fordi det vil gjøre at det blir enda tyngre og vil vare lenger, sier Høie.

Åpner ikke opp for seriespill

Seriespillene blir suspendert til midten av februar. Regjeringen gjør dette inntil de har en helhetlig vurdering av de nasjonale tiltakene.

Regjeringens beslutning betyr at det ikke vil bli spilt eliteseriespill i noen av de større idrettene i de kommende to ukene.

Det betyr at for eksempel at ishockeyen må utsette sine oppstartsplaner. De hadde håpet å åpne opp for 1.-divisjonsspill fra 3. februar og eliteserien fra 4. februar.

Ishockeyen hadde allerede hatt spillestopp i ti dager da regjeringen stanset all seriespill 18. januar. Det skjedde etter omfattende koronasmitte blant klubbene. Det har vært smitte i sju av ti eliteserielag.

På forsiden nå