En ny variant av koronaviruset er oppdaget i Norge. Hva vet vi om den?

Varianten har likheter med den engelske og den sørafrikanske varianten. – Vi må ta høyde for at den kan ha økt smittsomhet, sier FHI.

En ny variant av koronaviruset er oppdaget i Norge. Den kan være like smittsom som den britiske virusvarianten, mener FHI.  Foto: Heiko Junge/NTB

Saken oppdateres.

Totalt 22 tilfeller av en ny variant av koronaviruset er oppdaget i Norge. Den har likheter med både den engelske, den sørafrikanske og den brasilianske virusvarianten, skriver Aftenposten.

Varianten har fått navnet B. 1.525. Den er allerede funnet i 13 land, inkludert Danmark og Storbritannia.

Har vi grunn til å frykte den nye virusvarianten?

– Varianten krever ikke ytterligere tiltak enn det som allerede er på plass for andre varianter, sier avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI) Line Vold til Aftenposten.

LES OGSÅ: Seks koronavaksiner er aktuelle for Norge - her er alt du trenger å vite om dem

Når ble den nye varianten oppdaget?

Onsdag ble det kjent at ti tilfeller av den nye virusvarianten er funnet i Norge det siste døgnet. Det var NRK som først omtalte saken.

Det første tilfellet av varianten ble imidlertid påvist allerede 21. januar, ifølge FHI. Så langt har FHI påvist 18 tilfeller, mens Oslo universitetssykehus har påvist fire. Det totale antallet er altså 22.

Seksjonsleder i Folkehelseinstituttet (FHI) Karoline Bragstad.  Foto: Olav Olsen/Aftenposten

Tilfellene som er påvist ved FHI er hovedsakelig personer fra Oslo. Et par er importtilfeller.

– Vi vil følge nøye med på forekomsten av denne fremover, sier Karoline Bragstad, seksjonsleder ved FHI til Aftenposten.

LES OGSÅ: Her blir det gruppevaksinering i Trondheim

Hvor smittsom kan den være?

Den nye varianten har forutsetninger for å være like smittsom som den britiske, sier Bragstad. Men det gjenstår å se, påpeker hun.

– Vi vet ennå lite om varianten da den er relativt nyoppdaget. Den ventes ikke å gi mer alvorlig sykdom. Men vi må ta høyde for at den kan ha økt smittsomhet, sier Bragstad.

Varianten slår også ut på PCR-screeningen som brukes til å avdekke den britiske virusvarianten. Dermed risikerer man feilaktig å tro at det er den britiske varianten.

– Vi jobber nå med å gi ut informasjon til laboratoriene om hvordan de best kan oppdage varianten og unngå feiltolkninger, sier Bragstad.

LES OGSÅ: Trøndelag scorer høyere enn resten av landet: - Dette skal hjelpe oss ut av pandemien

Hvor er den oppdaget?

Virusvarianten B.1.525 har allerede sirkulert i andre land en god stund. Det tidligste sporet er 15. desember 2020.

Den er påvist i 13 land før den ble oppdaget i Norge. Varianten er nok mer utbredt enn det overvåkingsdataene viser nå, tror Bragstad.

Blant annet er 35 tilfeller påvist i Danmark og 44 i Storbritannia. Andre land som har registrert tilfeller er blant annet Nigeria (29), USA (12) og Canada (5).

LES OGSÅ: I denne kommunen har ingen hatt korona

Finnes det flere mutasjoner?

Det er naturlig at koronaviruset utvikler seg, ifølge FHI.

Avdelingsdirektør i Folkehelstinstituttet, Line Vold.   Foto: Berit Roald / NTB

– Det brer seg stadig nye varianter i verden. Det er en naturlig utvikling av viruset at det endrer seg hele tiden, sier avdelingsdirektør Line Vold.

Noen virusvarianter får imidlertid mer oppmerksomhet enn andre. Det er det spesielt to grunner til, ifølge Bragstad:

  • Enten fordi virusvarianten får stor utbredelse.
  • Eller fordi viruset har endringer på viktige steder som kan få betydning for smittsomhet, beskyttelse av vaksine eller immunitet gjennom tidligere sykdom.

LES OGSÅ: Så mange vaksinedoser forventer Trondheim frem mot sommeren

Se Adresseavisens store oversikt over koronasituasjonen i Trøndelag her.

På forsiden nå