Siv Jensen går av som partileder - peker på Listhaug som arvtager

– Dette valget har ikke vært lett, men jeg er overbevist om at det er et riktig valg, sa Jensen under en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Fremskrittspartiets leder Siv Jensen under en pressekonferansen der hun forteller at hun går av som partileder.  Foto: Berit Roald

Saken oppdateres.

Siv Jensen informerte torsdag Fremskrittspartiets landsstyre at hun går av som leder og ikke stiller til gjenvalg til Stortinget.

Etterpå hasteinnkalte Frp til pressekonferanse.

Jensen har vært partileder i 15 år. Hun sia hun har kvernet på beslutningen lenge. Hun avviste imidlertid at partiets dårlige meningsmålinger er grunnen til avgangen.

Siv Jensen varsler at hun gir seg som partileder under en pressekonferanse etter dagens landsstyremøte.  Foto: Berit Roald

– Egentlig våknet kampviljen igjen med dagens dårlige målinger. Det er overhodet ikke årsaken til min beslutning, sa Jensen.

Håper på Listhaug

Under pressekonferansen pekte hun på Sylvi Listhaug som arvtager for jobben. Hun understreket samtidig at det er opp til partiet å velge etterfølgeren.

– Det er ikke min jobb å peke på etterfølgeren, men jeg har tillat meg å komme med mine anbefalinger, sa Jensen.

Siv Jensen var veldig tydelig på at hun ønsker seg Sylvi Listhaug som nestleder.  Foto: Arkivfoto: Berit Roald / NTB

Hun har derfor anbefalt at Listhaug blir ny partileder, og at Ketil Solvik-Olsen blir nestleder.

– Jeg har kjent Sylvi i mange år og har sett talentet og potensialet i henne, sa Jensen.

– Jeg er overbevist om at Sylvi og Ketil er riktige valg som leder og 1. nestleder nå. Partiet trenger samling og stø kurs, være ett lag med bredde og tyngde.

Siv Jensen overtok for Carl I. Hagen som partileder i 2006. Hun tok Frp inn i regjering i 2013, satt som finansminister fra 2013 til 2020, og tok partiet ut i opposisjon igjen i januar 2020.

LES OGSÅ: Per Sandberg om Siv Jensens avgang: - Motkreftene vant. Nå kommer mer nasjonalisme, mer misnøye og mer bråk


Fakta om Siv Jensen

Siv Jensen varslet torsdag at hun trekker seg som leder i Fremskrittspartiet og stiller ikke til gjenvalg til Stortinget.

* Hun har vært partileder siden 6. mai 2006.

* Har vært stortingsrepresentant for Frp i Oslo siden 1997. Var vararepresentant fra 1993.

* Var finansminister i perioden 16. oktober 2013 til 24. januar 2020.

* Ble fra 20. januar 2020 parlamentarisk leder i Frp etter at partiet trakk seg fra regjeringssamarbeidet med Høyre, Venstre og KrF.

* Siv Jensen er 51 år gammel og utdannet samfunnsøkonom.

Kilde: Stortinget, Wikipedia


- Stikker ikke av når det blåser

Vinteren 2021 har Frp også opplevd stor intern uro. 15. desember ble partiets fylkesleder i Oslo, Geir Ugland Jacobsen, ekskludert.

– Jeg ville også bidra i omstillingen av partiet etter at vi gikk ut av regjering. Vi har tatt flere organisatoriske og bemanningsmessige grep. Jeg stikker ikke av når det blåser, og jeg skal bidra i de kommende månedene. Fremskrittspartiet kommer alltid til å være i mitt hjerte, sa Jensen.

Vil være tettere på familien

Til pressekorpset sa Jensen at det har vært et stort privilegium å være partileder.

– Men det har også vært tøft og jeg har forsaket mye. Det har gått ut over den nærmeste familien og mine nærmeste venner. Men dette handler ikke om å velge mellom politikk og familie. Dette handler om meg. Jeg trenger å ha mer tid til meg selv og ikke alltid måtte sette andre hensyn først, sa Frp-politikeren.

Hun la ikke skjul på at hun ser frem til å være mer enn «Frp-Siv».

– Nå vil jeg være mer «tante-Siv», og ta mer del i oppveksten til nevøene mine, jeg vil være mer «søster-Siv» for mine fantastiske søsken og jeg vil reise mer hjem til mamma og være sammen med henne. Også skal jeg få en hundevalp inn i livet mitt! Det har jeg drømt om i 15 år, men ikke hatt tid til, sa Jensen.

- Det er aldri et perfekt tidspunkt å gi seg på, men jeg vet at ingen er uerstattelige, fastslo hun.

Partiet varslet samtidig at Ketil Solvik-Olsen og Sylvi Listhaug vil være tilgjengelig for intervjuer fredag klokken 10.00.

Hyllest fra Listhaug

Frp-nestleder Sylvi Listhaug roser Siv Jensen for hennes innsats for partiet gjennom alle år.

– Det er så trist at du gir deg som leder, Siv. Takk for en fantastisk innsats for Frp gjennom alle disse årene, Siv! Du har gjort en formidabel innsats for partiet!, skriver Listhaug på sin Facebook-profil.

– Du har ledet partiet til tidenes beste valgresultat for Frp og i regjering. Vi har jobbet sammen siden 2001 og jeg kjenner deg som en tvers igjennom real person, dyktig, hardtarbeidende og omsorgsfull! Heldigvis fortsetter du som leder til mai og på Stortinget til oktober, skriver Listhaug videre og avslutter posten med et hjerte.

På forsiden nå