Dette er regjeringens nye korona-tiltak: - Barn og unge prioriteres

Barn og unge får konkurrere i sin idrett igjen. På andre områder strammes det til, og blir skjenkestopp over hele landet fra klokka 22.

Saken oppdateres.

Statsminister Erna Solberg, kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad holdt pressekonferanse om koronasituasjonen fredag kl. 14.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie, justis- og beredskapsminister Monica Mæland, helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet var også til stede på pressekonferansen.

Barn og unge prioriteres

Statsminister Erna Solberg sier at vi har levd under strenge tiltak lenge, og at mange ønsker seg lettelser. Smitten har gått ned, men det er tegn til at den holder på å øke igjen.

- Ulike grupper har ønsket at vi skal lempe på tiltakene, og mange har veldig gode argumenter. Summen av disse tiltakene vil imidlertid føre til økt smitte og at vi mister kontroll, sier statsminister Erna Solberg.

Usikkerheten er sterkest rundt de nye mutasjonene av koronaviruset.

Regjeringen har besluttet å videreføre de fleste nasjonale tiltakene.

- Endringen vil gjelde fra midnatt natt til 23. februar. Barn og unge prioriteres. De har hatt det vanskelig lenge, derfor er jeg glad for at vi kan åpne forsiktig opp, sier Solberg.

Det nye er at barn og unge under 20 år igjen kan konkurrerere innendørs. Grensen er 50 tilskuere innendørs, og 200 utendørs. Alle deltakere må være fra samme kommune.

I utendørsidretter som langrenn, kan man ha utendørs konkurranser med deltakere fra hele kretsen.

Det åpnes også for andre fritidsaktiviteter, for eksempel korpsøvinger.

Nei til seriekamper

For breddeidrett for voksne kom det ingen lettelser.

Folkehelseinstituttet har anbefalt å vurdere å åpne for innendørstrening for breddeidretten over 20 år om to uker. Også her er forutsetningen at smittesituasjonen lokalt gjør det forsvarlig. Helsedirektoratet har sagt seg enige i denne vurderingen, og regjeringen legger seg på samme linje.

Det blir fortsatt ingen seriekamper i håndball, ishockey og flere andre idretter. Fotballen får også nei til treningskamper.

Full skjenkestopp

- Når vi åpner opp for noen, må vi stramme til på andre områder for å ikke miste kontroll. Dette vil sikkert oppleves urimelig for noen, sier Solberg.

Skjenkestoppen strammes inn og settes til klokka 22 i hele landet fra tirsdag 23. februar. Det blir bare alkoholservering til de som får servert mat.

Kan følge forelesninger

Det blir også lettelser for studenter.

- Det er bra at vi nå kan slippe litt opp, og det gjelder også studenter, sier utdanningsminister Guri Melby.

Studenter kan nå være mer fysisk til stede på studiestedet sitt, med skjerpede smittetiltak. Dette gjelder også lesesaler og biblioteker. Større forelesninger bør fortsatt unngås, det skal være mest undervisning i mindre grupper, orienterer Melby.

Åpner for inntil 100 personer

- Vi lager et enklere regelverk for arrangementer, uten forskjell på lokaler med eller uten fastmonterte seter. Smittesituasjonen tillater dessverre ikke at vi åpner for mange større arrangementer ennå, sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad.

Nå blir det nye taket for alle lokaler 100 personer samlet. Dette gjelder både kulturarrangementer og religiøse arrangementer, begravelser og bisettelser.

De oppfordrer til å holde seg i Norge i vinterferien, men oppfordrer til å reise på ferie innenlands, om man er frisk.

LES OGSÅ: - Håper det kommer noen lettelser

På forsiden nå