Rødt nivå på videregående skoler i Oslo

Koronasmitten har steget kraftig blant ungdom i Oslo, og de videregående skolene i hovedstaden skal over på rødt nivå fra mandag.

Saken oppdateres.

Det opplyste byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på en pressekonferanse søndag kveld der han orienterte om koronasituasjonen.

– Ingen elever i videregående skole skal møte opp i morgen eller tirsdag. Elevene skal ha digital undervisning eller undervisningsfri. Fra og med onsdag skal alle skoler drives i en kombinasjon mellom fysisk oppmøte og digital undervisning, sa byrådslederen.

De nye tiltakene gjelder fra mandag 1. mars til og med 15. mars.

Femdobling av tilfeller

Bakgrunnen for innstrammingene i hovedstaden er sterkt stigende smittetall den siste tiden.

Innstrammingene gjelder foreløpig kun for videregående skoler og voksenopplæringen. Gult nivå videreføres i barnehager og i grunnskolen.

– Vi er nødt til å stramme inn på videregående skole, sa byråd for oppvekst og kunnskap, Inga Marte Thorkildsen (SV), på pressekonferansen.

– Vi ser at smitten har femdoblet seg i aldersgruppa 16 til 19 år de to siste ukene. Vi ser også at en økende andel av smittetilfellene kan spores tilbake til skoler, la hun til.

Noe av årsaken er at ungdom i videregående alder reiser mer i byen og har et større nettverk med nærkontakter enn yngre elever. Dette gjør også sporingsarbeidet mer vanskelig, opplyste Thorkildsen.

Etterlyser meterkrav og mindre kontakt

Byråden kom også med kritikk av regjeringens retningslinjer og «trafikklysmodellen» for tiltaksnivåene for videregående skoler.

– At vi nå skifter tilbake til rødt, etter en så kort tid på gult og en lang periode på rødt, helt fra november til februar, er en indikasjon på at regelverket på gult nivå ikke er godt nok tilpasset hverdagen for videregående skoler i en by som Oslo, sa Thorkildsen.

Overfor NTB utdyper hun at tiltakene på gult nivå ikke bidrar til å hindre smitteøkning i tilstrekkelig grad på videregående skoler. Hun trekker fram at det ikke er krav om at elevene skal holde én meters avstand i klasserommet, og at mange møter et stort antall medelever i løpet av en uke.

– Det gjør jo at hvis det oppstår smitte, så får det enorme konsekvenser. Da er det veldig mange elever som sendes i karantene, og potensiell nedstenging av skoler også, sier Thorkildsen til NTB.

Nylige møter med regjeringen

Thorkildsen mener regjeringen må gå i dialog med eksperter, lærere og elever for å løse problemet.

Kunnskapsminister Guri Melby (V) sier regjeringen er åpen for å endre reglene og retningslinjene, men understreker at de nylig har hatt møter med Oslo kommune.

– Vi har kontinuerlig møter med både organisasjoner og kommuner for å få innspill, sier hun til NTB.

– Jeg hadde møte med Oslo senest 10. februar og tar gjerne et nytt møte dersom de nå har andre tilbakemeldinger enn det de hadde da som gir grunnlag for endringer, sier kunnskapsministeren.

Vil hurtigteste elever

For å få bukt med ungdomssmitten vil Oslo kommune også øke testtilbudet for elever på videregående skoler. Blant annet vil de få tilbud om hurtigtester fra og med andre uke i mars.

– I tillegg vil vi vurdere andre tiltak, som ukentlig testing av lærere, munnbind for elever og ansatte i videregående skole, i tillegg til ansettelse av «koronaverter» som skal passe på overholdelse av smittevernreglene på skolene, sa Thorkildsen.

Barn og unge under 20 år vil foreløpig fortsatt kunne drive med fritidsaktiviteter utendørs og innendørs. For ungdom mellom 16 og 19 år blir det innført skjerpede smitteverntiltak, som inkluderer en maksimal gruppestørrelse på ti personer med minst en meters avstand.

På forsiden nå